Sport

Čeferin: Evropa se ne plaši novca iz Saudijske Arabije

Predsednik Evropske fudbalske unije, Aleksander Čeferin, tvrdi da evropski fudbal ne bi trebalo da strahuje od odlazaka igrača u klubove iz Saudijske Arabije
Čeferin: Evropa se ne plaši novca iz Saudijske ArabijeGetty © Jurij Kodrun

Čeferin smatra da klubovi iz Saudijske Arabije prave greške jer ulažu u transfere zvezda koje su na zalasku igračkih karijera.

Kristijano Ronaldo i Karim Benzema su uzeli stotine miliona evra za prelaske iz evropskih u klubove iz Saudijske Arabije, a slične ponude dobili su i Lionel Mesi i Luka Modrić.

Ova četvorica fudbalera su od 2008. godine osvojili sve "Zlatne lopte" i imaju najmanje po 35 godina.

Čeferin kaže da nije uplašen zbog egzodusa najboljih evropskih fudbalera.

"Mislim da Saudijci greše. Trebalo bi da ulažu u akademije, da dovode trenere i da razvijaju svoje igrače. Sistem kupovine igrača koji su gotovo na kraju karijera nije sistem koji razvija fudbal. To je bila slična greška u Kini kada su doveli sve igrače koji su bili na kraju karijera", objasnio je Čeferin.

Kina, uprkos ogromnim ulaganjima i brojnim vrhusnkim fudbalerima koji su evropske klubove zamenili kinsekim, nije pokazala veliki napredak - niti reprezentacija, niti kineska liga.

"Pokažite mi igrača koji je na vrhuncu, u najboljim godinama koji počinje karijeru u Saudijskoj Arabiji. Ali ne radi se samo o novcu. Fudbaleri žele da osvajaju takmičenja. A najbolja takmičenja su u Evropi", rekao je Čeferin na margini završnog turnira Lige nacija u Holandiji.

Čeferin je ponovio da UEFA razmatra pravila kako bi nametnula sveukupno ograničenje budžeta na plate i transfere klubova koji se kvalifikuju za evropska takmičenja.

"Ne želimo da dva ili tri kluba, koji imaju neograničena sredstva, dođu do budžeta od pet ili deset milijardi. Onda naše takmičenje više neće biti zanimljivo. Praktično svaki klub, svi sa kojima sam razgovarao, slažu se sa tim. Daleko smo od bilo kakve odluke, samo razmišljamo o tome", rekao je Čeferin.

image