Sport

Senzacija na Vimbldonu: Ukrajinka eliminisala najbolju teniserku sveta

Elina Svitolina je do pre tri meseca bila na trudničkom odsustvu, a sada je u polufinalu Vimbldona i narednog ponedeljka biće među 30 najboljih teniserki sveta
Senzacija na Vimbldonu: Ukrajinka eliminisala najbolju teniserku svetaGetty © Patrick Smith / Staff

Nastavlja se Vimbldon iz snova za Elinu Svitolinu. Ukrajinska teniserka napravila je najveće iznenađenje na ovogodišnjem turniru, eliminisavši najbolju igračicu sveta Igu Švjontek.

U dramatičnoj borbi, Svitolina je slavila 2:1, po setovima 7:5, 6:7, 6:2 i tako se plasirala u polufinale.

Svitolina se vratila na teren tek u aprilu ove godine, nakon što je bila van terena čitavih godinu dana zbog trudnoće. Ali u rekordnom roku je Ukrajinka uspela da se vrati u pravu formu.

Osvojila je turnir u Strazburu, stigla do četvrtfinala Rolan Garosa, a sada je i u polufinalu Vimbldona, što je još uspela samo 2019. godine. U susretu protiv Švjontek je tokom čitavog meča bila smirena i igrala na visokom nivou, čak i kada se Poljakinja vratila u susret osvojivši taj-brejk drugog seta.

Koliko je ova pobeda velika govori i da će Svitolina od narednog ponedeljka biti bar 27. teniserka sveta, iako do pre tri meseca nije ni igrala na VTA turu. Sa druge strane, Iga Švjontek bi mogla da ostane bez prvog mesta na VTA listi, a za tako nešto će Arina Sabalenka morati da stigne do trofeja na Vimbldonu.

Svitolina će u polufinalu igrati protiv Čehinje Markete Vondroušove, koja je ranije u utorak savladala Amerikanku Džesiku Pegulu 2:1, po setovima 6:4, 2:6, 6:4.

image