Sport

Novak govorio o suzama i meču koji mu je promenio karijeru

Bila je to 2010. godina, četvrtfinale Rolan Garosa i osećaj koji je najbolji na svetu iskusio samo jednom u životu
Novak govorio o suzama i meču koji mu je promenio karijeruGetty © Francois Nel

Novak Đoković u pohodu je na osmu titulu na Vimbldonu, 24. ukupno u karijeri, čime bi dodatno popravio sopstveni rekord.

Više od 400 mečeva Novak je odigrao na najvećim turnirima, dobio je njih (trenutno) 353, od kojih je 46 kada je gubio prvi set. Međutim, samo jednom mu se dogodilo da je izgubio, a da je imao dva seta prednosti.

Bilo je to četvrtfinale Rolan Garosa 2010. godine i duel sa Jirgenom Melcerom, koji je napravio preokret karijere.

Đoković je srpskim novinarima otkrio da je tada bio izuzetno razočaran i tužan, ali da mu je taj poraz pomogao da napravi karijeru kakvu sada ima.

"Sećam se dobro tog meča, najviše zbog emocija koje sam imao posle njega. Dosta razočaranja, ne samo zbog meča, već u tom trenutku se nisam osećao najmotivisanije. Dosta sam bio potišten, profesionalno, za tenis", rekao je Đoković.

O tom periodu govorio je i njegov bivši trener Marjan Vajda, a Novak je priznao da mu je bilo teško da se nosi sa činjenicom da, nakon prve grend slem titule u Melburnu 2008. godine, nije uspevao da nadvlada najveće rivale Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

"Trebalo mi je da se nešto desi, da prevagne na pozitivnu stranu jer nisam beležio odlične rezultate koje sam želeo, nisam dobro igrao, nisam se dobro osećao. Taj meč je jedan od onih koji definišu putanju za budućnost, meni je mnogo pomogao da postavim temelje za dalje."

Otkrio je i kako se osećao u tim trenucima.

"Sećam se dobro da sam plakao dosta posle tog meča u sobi kod Marjana i Miljana (Amanovića), onda smo dugo razgovarali, postavili novi plan sutra i od tog trenutka je karijera stvarno krenula uzlaznom putanjom."

Definitivni proboj dogodio se tokom 2011. godine, ali je podloga za uspehe napravljena nekoliko meseci ranije.

"Igrao sam drugo finale Ju-Es opena 2010, osvojili smo Dejvis kup i mislim da je taj Dejvis kup bio inicijalna kapisla, odskočna daska za mene igrački. Od tog brijanja glave, 43 pobede zaredom! Zaista, sada kad se osvrnem na te trenutke, zahvalan sam na istim, ali tada, kada sam to doživljavao, nije baš bilo tako. Svakako, hvala Melceru", zaključio je Đoković.

U međuvremenu je poobarao sve moguće rekorde, postao najbolji teniser svih vremena, a sada ga očekuje borba za novi vimbldonski trofej. U polufinalu će u petak igrati sa Janikom Sinerom.

U drugom polufinalu sastaju se Karlos Alkaraz i Danil Medvedev.

Vimbldon se igra do 16. jula za nagradni fond od 44,7 miliona funti.

image