Sport

Đoković predao tron posle pet godina, Alkarazu drama za prvi trofej na Vimbldonu

Novak Đoković nije uspeo da još jednom ispiše istoriju tenisa iako je bio veoma blizu nove titule na Vimbldonu
Đoković predao tron posle pet godina, Alkarazu drama za prvi trofej na VimbldonuGetty © Clive Brunskill

Najbolji srpski sportista Novak Đoković prepustio je vimbldonski tron Karlosu Alkarazu, koji ga je pobedio u dramatičnom finalu posle skoro pet sati igre, rezultatom 1:6, 7:6 (8:6), 6:1, 3:6, 6:4.

Novak je u devetom finalu ostao bez osme titule, nije se izjednačio sa rekorderom Rodžerom Federerom, pa i dalje ima 23. trofeja na najvećim turnirima.

Što se tiče Alkaraza, on je dokazao da je bez dileme najbolji, najspremniji i najkonstantniji igrač nove generacije, osvojivši svoj drugi grend slem, nakon Ju-Es opena prošle godine.

Španac se izuzetno brzo navikao na travnatu podlogu, vezao drugu titulu i obezbedio prvo mesto na ATP rang-listi još neko vreme.

Veliku priliku propustio je Novak Đoković u svom devetom finalu na Vimbldonu.

Imao je srpski teniser vođstvo, delovalo je da kontroliše meč i protivnika, ali je Karlos Alkaraz dokazao zbog čega je trenutno najbolji teniser na ATP listi i verodostojni naslednik velikana.

Počelo je idealno po Novaka, koji je pred zvezdama prepunim tribinama "Centralnog terena" vimbldonskog kompleksa, prvi set osvojio sa 6:1.

Poen po poen, gem po gem, Đoković je apsolutno diktirao i dominirao igrom protiv rivala.

Brzo i relativno lako napravio je čak dva brejka i stekao ubedljivih 5:0. Nakon samo 35 minuta tenisa, Novak je na impresivan način osvojio prvi set.

Ipak, nije Đoković nastavio istim tempom, što je mladi Španac znao da kazni.

Alkaraz na startu drugog seta pravi brejk i prednost od 2:0, ali je Novak imao spreman odgovor.

Nakon izjednačenja, usledila je žestoka borba u svakom narednom gemu, ali do kraja seta brejka nije bilo. Otišlo se u taj-brejk, u kojem je viđeno nešto nesvakidašnje.

Đokovića je "izdao" bekhend, ali i selekcija udaraca u ključnim trenucima.

Na 3:0 u taj-brejku je bez veće potrebe odigrao drop-šot, koji je završio u mreži, što je potpuno promenilo tok susreta.

Usledio je preokret, te je tako nakon rekordnih 15 uzastopnih osvojenih taj-brejkova, taj niz prekinut.

Karlos je taj-brejk osvojio sa 8:6, čime je nagovestio pravu dramu u finalu.

Psihološka prednost bila je na strani mlađeg tenisera, što se potpuno odrazilo na treći set. Taj deo meča potpuno je protekao u znaku prvog na ATP listi, a počelo je brejkom već u prvom gemu.

Možda i ključni momenat u meču odvio se sredinom trećeg seta, u petom gemu na Novakov servis.

Igrao se maratonski gem od čak 32 poena, u kojem je viđeno apsolutno sve. Alkaraz je uspeo da iskoristi sedmu brejk loptu, čime je prelomio tas na vagi ovog meča na svoju stranu.

Treći set rutiniski je priveo kraju rezutlatom 6:1 i tako došao do preokreta i vođstva od 2-1 u setovima.

Čuvena sportska izreka kaže da nikada ne smete da otpišete srce šampiona.

Novak Đoković je to zaista, pravi šampion, koji nijednog trenutka nije želeo da se preda.

Uprkos svemu – vođstvu rivala, mrežici i publici koja je bila naklonjenija Špancu, kao i interesantnim sudijskim odlukama, Srbin je pokazao i dokazao koliki je majstor ovog sporta.

Đoković se uzdigao iz "mrtvih", pronašao snagu, energiju i volju za bolju igru i za 180 stepeni promenio situaciju na terenu.

Alkaraz je pokazivao znake slabosti, što je "predator" poput Novaka znao da namiriše i iskoristi.

Četvrti set je nakon sat vremena tenisa osvojio sa 6:3, napravivši dva brejka, čime je izjednačio na 2-2 u finalu.

Peti set, u kojem je meč ušao u peti sat, odlučio je pobednika ovog meča.

Ima srpski teniser za čime da žali, osvojio je prvi gem, a potom imao brejk loptu i priliku da povede sa 2:0.

Nažalost, to nije iskoristio, a po automatizmu je usledio odgovor sa druge strane mreže.

Alkaraz u narednom gemu pravi brejk, koji potom rutinski i bez izgubljenog poena potvrđuje i dolazi do prednosti od 3:1.

Korak po korak se Karlos približavao svom cilju i snu, koji je na kraju ostvario, pošto je iskoristio prvu meč loptu.

Alkaraz je tako došao do drugog grend slem trofeja u karijeri, a prvog na Vimbldonu.

  • 16. jul 2023 • 19:49

    19:49

    6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 6:3, 4:6 – Kraj! Đoković je izgubio finale Vimbldona

    Najbolji srpski sportista Novak Đoković prepustio je vimbldonski tron Karlosu Alkarazu, koji ga je pobedio u dramatičnom finalu posle skoro pet sati igre, rezultatom 1:6, 7:6 (8:6), 6:1, 3:6, 6:4.

  • 19:36

    6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 6:3, 2:4 – Novaku klizi meč iz ruku

    Kao da se ponavlja scenario iz drugog seta, kada je Đoković propuštao poluprilike i prilike koje je imao. Na 15:30 je bio blizu da pritisne rivala i unervozi ga. Umesto toga, dva lagana forhenda je izbacio u aut za 6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 6:3, 2:4.

  • 19:26

    6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 6:3, 1:2 – Đoković pretrpeo brejk!

    Greške su došle na naplatu, ali se još jednom stiče utisak da je drugi na svetu "ispustio" prvog. Loši napadi u najvažnijim trenucima, Alkaraz pravi brejk i vodi u odlučujućem setu.

  • 19:21

    6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 6:3, 1:1 – Velika propuštena šansa Đokovića

    Neverovatno je kakvu je priliku propustio Novak Đoković da zada jedan od odlučujućih udaraca rivalu. Imao je sve u svojim rukama, na brejk lopti izgrađen i gotovo dobijen poen, ali je drajv volej smestio u mrežu. Poen koji bi mogao da odredi tenisku istoriju. Alkaraz se izvukao drop-šotovima i izjednačio na 6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 6:3, 1:1.

  • 19:14

    6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 6:3, 1:0 – Bilo je čupavo, ali se Novak izvukao

    Iako je "momentum" sada na strani osvajača 23 grend slem titule, Đoković se suočavao sa brejk loptom. Usledila je ona nakon odličnog pasinga iz bekhenda. Neutralisao je servisom i dobio uvodni gem odlučujućeg seta.

  • 19:03

    6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 6:3 – Đoković izborio odlučujući set!

    Sada je igra Karlosa Alkaraza u padu, a deluje i da fizički pomalo popušta. Napravio je Đoković još jedan brejk, završen je duplom servis greškom Španca i igraće se odlučujući set – 6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 6:3.

  • 18:54

    6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 4:2 – Srbin potvrdio brejk

    U ovim trenucima više se pita aktuelni šampion. Bolje udara lopticu i diktira irtam. Uspeo je da materijalizuje stečeni brejk i ode na +2.

  • 18:49

    6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 3:2 – Brejk Novaka u četvrtom setu!

    Konačno je proigrao najbolji srpski sportista i krenuo da bolje čita servise rivala. Osetio je to i Alkaraz, koji nije dobijao jeftine poene početnim udarcem. Na 30:30 je usledio jedan dobar ritern, na izjednačenju drugi, pa Srbin koristi drugu priliku i pravi brejk za 6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 3:2.

  • 18:25

    6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 1:1 – Đoković preživeo prvi gem

    Nema više snage u telu Novaka Đokovića, pa ni da karakteristično proslavi važne poene. Neutralisao je forhendima dve brejk prilike, koje bi u ovom trenutku imale težinu meč lopti. Nekako je izdržao i upisao se u četvrtom setu.

  • 18:19

    6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 0:1 – Alkaraz nastavio gde je stao u trećem setu

    Sporiji početak Alkaraza nije Đoković kaznio na početku četvrtog seta. Imao je 0:30, ali je onda umornim udarcima nastavio da poklanja poene i poveo 6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 0:1.

image