Sport

Rus je hit na Stenfordu, juri rekord Amerikanca i ne odriče se svoje zemlje: Ne dam ruski pasoš

Sergej Minakov je momak koji je još kao tinejdžer izrastao u najboljeg ruskog plivača. Živeo je na relaciji Rusija–SAD, pre nego što se definitivno preselio u Ameriku zbog studija. Izabrao je, ni manje ni više Stenford, gde je postao hit. Zbog rata u Ukrajini trenutno se ne takmiči, posvetio se studijama, ali i dalje ima velike ciljeve u plivačkoj karijeri

Minakov je intervjuu za "RIA Novosti" priznao da ima sitnih poteškoća u komunikaciji jer je već neko vreme u Americi, ali to ne znači da mu je ta zemlja bliža srcu.

Momak rođen u Sankt Peterburgu ruski je plivač čija specijalnost su sprinterske trke delfin stilom.

Višestruki je nacionalni prvak i rekorder i prvi ruski plivač koji je trku na 100 metara delfin stilom u velikom bazenu isplivao za manje od 51 sekunde.

U martu 2018. dodeljeno mu je najviše sportsko priznanje u Rusiji, zvanje Majstora sporta međunarodne klase.

Dve godine kasnije upisao se na čuveni univerzitet Stenford na kojem studira na smeru nauke, tehnologije i društva.

"Znam nekoliko ruskih studenata. Najbolji odnos imam sa jednim momkom, njegovo ime je Dima Skvortsov. Koliko znam, on je postao predsednik Ruske zajednice na Stenfordu", rekao je Minakov za "RIA Novosti".

Otkrio je i šta konkretno predstavlja ta zajednica…

"To je asocijacija ruskih studenata. Svaka zemlja ima svoj 'klub' na Stenfordu."

Od početka specijalne vojne operacije na Zapadu Ruse tretiraju kao neprijatelje i negativce, ali 21-godišnjak istakao da na Stenfordu nije tako.

"Stav prema studentima iz Rusije, Belorusije i Ukrajine je 'otoplio'. Podrška dolazi iz jednog prostog razloga – svi razumeju da imamo mnogo stresa, velikih problema kod kuće. Moje iskustvo je tako da me uvek pitaju kako mi je porodica i da li je sve u redu."

Sankcije pod kojima je Ruska Federacija dovele su do toga i da je sportistima zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima.

"Naravno da me frustrira (što nema takmičenja), ali za mene, ova pauza je sjajna prilika da se fokusiram na dobijanje diplome, tako da i ne primećujem previše. Radimo kao i obično, ali mi je toplo oko srca kada čujem da se naši momci adaptiraju i čuvaju nadu čak i u ovim teškim trenucima. Odsustvo sa međunarodnih takmičenja nije sprečilo Klimenta Kolesnikova ili Evgeniju Čikunovu da postave svetske rekorde."

Što se tiče nastupa na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, još nije poznata odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

"Znate kako kažu – nada poslednja umire. Naš zadatak je da se pripremimo, a onda ćemo videti."

Rus želi da "otme" rekord Amerikanca
Rus želi da "otme" rekord Amerikanca
Ako govorite o rekordu Kejleba Dresela (na 100 metara delfin stilom), onda naravno da postoji motivacija. Pre ili kasnije, rekord će biti oboren. Za mene, taj rekord je prioritet.

Ukoliko MOK odluči da pusti Ruse i Beloruse, biće to gotovo izvesno u neutralnom statusu.

"Sve zavisi od odluke naše federacije. Nisam siguran da će naši pristati da se takmičimo u neutralnom statusu."

Minakov je prokomentarisao i situaciju da mnogi ruski sportisti menjaju državljanstvo da bi "oživeli" karijere.

"To je svačiji izbor. U krajnjem slučaju, svako radi šta mu prija. Opcija da ostanem ovde posle studija nema nikakve veze sa promenom državljanstva. Živeću tamo gde mi je najbolje da treniram. U ovom trenutku predstavljam svoju zemlju i ne vidim mogućnost da predstavljam nekog drugog", zaključio je Minakov.

image