Sport

Bivši predsednik Lokomotive: FIFA i UEFA su licemeri

Bivši predsednik Lokomotive Gerkus optužio zvaničnike FIFA i UEFA za licemerje
Bivši predsednik Lokomotive: FIFA i UEFA su licemeriGetty © Michael Steele / Staff

Bivši predsednik moskovskih fudbalskih klubova Lokomotiva i Torpedo Ilja Gerkus optužio je zvaničnike Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) i Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) koji su učestvovali na konferenciji Ruske fudbalske unije (RFU) za licemerje.

U februaru 2022. godine, FIFA i UEFA su izdale zajedničko saopštenje, prema kojem su ruski nacionalni timovi i klubovi suspendovani iz učešća u međunarodnim takmičenjima na neodređeno vreme zbog događaja u Ukrajini.

U junu ove godine održan je Izvršni komitet RFU na kojem je govorila predstavnica FIFA Hajdi Beha. Ona je navela da se nada brzom povratku Rusije na međunarodnu scenu.

"Reči zvaničnika UEFA i FIFA o povratku ruskog fudbala su licemerje. Ljudi su stigli na konferenciju RFU i šta da kažu? Oni su pristojni", rekao je Gerkus ruskim novinarima.

Funkcioner je takođe rekao da RFU treba da se preseli u Azijsku fudbalsku konfederaciju (AFC). Ovo će dati priliku za učešće na međunarodnim turnirima.

"Mislim da gubimo vreme - nedostaju nam kvalifikacioni turniri. Ako na jesen ne krenemo u Aziju, propustićemo kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2026. To bi bila šteta. Nedostaje nam turnir, i ako bismo bar mogli da učestvujemo u kvalifikacijama. Znam da možda nećemo biti pušteni u završni deo, ali značilo bi nam da imamo utakmice u nogama", dodao je Gerkus.

image
VV inauguration
banner