Sport

Saradnja ozvaničena: Mažić tri godine u Rusiji

Fudbalski savez Rusije objavio je da će brigu o njihovim sudijama voditi Milorad Mažić, kao šef sudijskog komiteta
Saradnja ozvaničena: Mažić tri godine u RusijiGetty © Dean Mouhtaropoulos / Staff

Nekadašnji najbolji srpski arbitar potpisao je ugovor na dve godine sa mogućnošću da se produži na još jednu (2+1).

Mažić će u Rusiji biti zadužen da u skladu sa FIFA propisima obučava sudije kako bi jednoga dana bili spremni da dele pravdu na najvećim svetskim takmičenjima, ali i da poboljša suđenje u tamošnjem fudbalskom prvenstvu.

On je sličan posao radio prethodne dve sezone na Kipru, kao i godinu dana pre toga u Kini.

Kiprani su imali želju za nastavkom saradnje, čak je i predsednik fudbalskog saveza Jorgos Kumas nekoliko puta isticao da se nada Mažićevom pozitivnom odgovoru, ali kada je stigao poziv iz Moskve Srbin više nije želeo ništa drugo da uzima u obzir.

Plan Rusije 

Iako se ne pominju konkretne cifre jasno je da Mažiću i njegovom timu sleduje veliki novac kako bi ruski fudbal doveli u red.

Plan je da Premijer liga Rusije bude što regularnija kako bi se podigao kvalitet fudbala i na tom nivou dočekao povratak na međunarodnu scenu.

FIFA i UEFA su pod političkim pritiskom privremeno izbacile rusku reprezentaciju i fudbalske klubove iz svojih takmičenja, ali prema pisanju medija iz Rusije sve vreme održavaju vezu sa čelnicima RFS, kojima su obećali povratak u iste, čim se budu malo smirila dešavanja u Ukrajini.

Saradnici

Mažić će imati tim od pet saradnika. Dalibor Đurđević će biti VAR menadžer, dok će Milovan Ristić biti zadužen za rad sa pomoćnim sudija i za fizičku kondiciju, koja je jako važna za svakog sudiju.

Pored njih tim će činiti još trojica bivših sudija iz Rusije, ali se za sada njihova imena ne pominju. Plan je da kroz saradnju sa srpskim delom tima uče i napreduju.

image