Sport

Najčudnija grupa u istoriji Lige Evrope - svi timovi imali isti broj bodova

U Ligi Evrope je jedan tim morao da završi učešće u UEFA takmičenjima iako je osvojio isti broj bodova kao prvoplasirani tim u grupi. Takva situacija se do ove sezone nikada nije dogodila.
Najčudnija grupa u istoriji Lige Evrope - svi timovi imali isti broj bodovaGettyimages.ru © Dean Mouhtaropoulos

U četvrtak uveče su završena takmičenja u grupnim fazama Lige Evrope i Lige konferencije, a viđeno je mnogo uzbuđenja. Partizan je protiv Slovacka obezbedio prolaz u plej-of nokaut faze Lige konferencije i sada čekaju žreb u ponedeljak kada će saznati ime jednog od osam potencijalnih rivala.

Ali nijedna grupa nije mogla da nadmaši uzbuđenja viđena u F grupi Lige Evrope, gde su sve četiri ekipe završile takmičenje sa istim brojem bodova. Ipak, jedan tim morao je da bude eliminisan, a drugi pređe u Ligu konferencije.

Ova neobična situacija dogodila se u grupi u kojoj su igrali Fejenord, Lacio, Midtjiland i Šturm. Pred poslednje kolo, Šturm i Lacio su imali po osam bodova, dok su Midtjiland i Fejenord imali pet. Međutim, neverovatna situacija dogodila se kadaje Midtjiland u četvrtak uveče savladao Šturm 2:0, a Fejenord bio bolji od Lacija 1:0.

Sva četiri tima su posle šest mečeva imala po osam bodova. Fejenord je protiv Lacija i Šturma imao po poraz i pobeu, dok je dva puta igrao nerešeno protiv Midtjilanda. Danci su takođe imali po pobedu i poraz protiv Lacija i Šturma i dva remija protiv Fejenorda.

Laciov skor je glasio pobeda i poraz protiv Fejenorda i Midtjilanda, uz dva remija protiv Šturma, dok je kod Austrijanaca bio isti slučaj – po pobeda i remi protiv Holanđana i Danaca i dva nerešena rezultata protiv Lacija.

Kako nije moglo da se na osnovu međusobnih duela odredi konačan plasman, prema propozicijama takmičenja gledala se gol-razlika. Fejenord i Midtjiland su imal identičnu gol-razliku od +4, ali je Fejenord postigao jedan gol više, pa su oni završili na prvom mestu, a Danci na drugom.

Lacio će takmičenje nataviti u Ligi konferencije kao trećeplasirani tim u grupi, pošto je njihova gol-razlika -2, a Šturm je ispao iz evropskih takmičenja zbog gol-razlike -6, uprkos činjenici da su osvojili čak osam bodova.

Standings provided by Sofascore

image