Sport

Rodik: Novakov fizički napredak je nešto neviđeno u svetu profesionalnog sporta

Čovek koji je tokom igračke karijere često kritikovao Novaka Đokovića zbog slabe fizičke pripremljenosti tvrdi da niko u profesionalnom sportu nije došao do tog nivoa na kojem je srpski teniser
Rodik: Novakov fizički napredak je nešto neviđeno u svetu profesionalnog sportaGetty © Clive Brunskill

Legendarni Endi Rodik, još jednom je nahvalio Novaka Đokovića i pohvalio ga za surovi profesionalizam tokom više od 15 godina karijere.

Rodik je prešao put od Đokovićevog najvećeg kritičara do jednog od retkih ljudi koji je stalno na njegovoj strani, a kreator je i čuvene izreke kojom opisuje Novakovu igru: "Prvo vam oduzme noge, a onda vam uzme dušu".

Sada je izjavio da je upravo Srbin taj koji je profesionalizam u tenisu podigao na viši nivo.

"Novakov napredak samo sa te fizičke strane je bio nešto neviđeno za mene u svetu profesionalnog sporta", počeo je Rodik.

"Kada sam igrao sa njim, a mislim da imam sasvim solidan skor protiv njega, želeo sam da ga teram sa terena, da produžim razmenu udaraca. Sada je to siguran put u poraz. To kako je vodio računa o svom telu, ne samo što se tiče treniranja, već i dijete, čudesno je, ništa nije ostavio netaknutim. Tokom godina je bio neverovatan profesionalac."

Čuveni Amerikanac je dodao da će "beli sport" mnogo izgubiti kada na terenu jednoga dana ne bude bilo rekordera po broju grend slemova.

"Svoje slabosti je pretvorio u najveća oružja i na tome mu zaista čestitam. Biće neobično u teniskom univerzumu kada se Novak povuče. Navikli smo da gledamo jako dugo na terenu veličinu takvih igrača."

Zbog svega toga, bilo mu je veoma neobično kada je video da je Đoković izgubio u finalu Vimbldona od Karlosa Alkaraza.

"Bio sam šokiran rezultatom muškog finala Vimbldona. Pre dva meseca, mislim da je malo ko mogao da predvidi da će Novak biti pobeđen na travi. Njegova dominacija na toj podlozi u poslednjih deset godina je bila malo spominjana po mom mišljenju. Trava je jedna od podloga na kojoj mladom igraču treba nekoliko godina da se navikne na nju, ali Alkaraz je drugi tip momka. Mučio se u prvom kolu Kvinsa, nije delovao sasvim prirodno na njoj, ali je na kraju turnira izgledao kao da na njoj igra deset godina."

Srbin je deo "Velike trojke" koju čini zajedno sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom.

Švajcarac se prošle godine penzionisao, Španac će to učiniti sledeće, pa je izvesno da je zlatna era tenisa, u kojoj su njih trojica osvajali gotovo svaki značajniji turnir, uskoro biti gotova.

"Taj peti set finala... Po prvi put posle dužeg vremena video sam Đokovića na petama. Način na koji Alkaraz stvara brzinu igre, otvara ramena i potiskuje protivnika, to je tako impresivno. Stižemo na kraj ere 'Velike trojke', moguće je da tako nešto nikad više nećemo videti, ali Karlitos se pojavio i bacio svu logiku kroz prozor."

Španac je već neko vreme svetski "broj 1" i mogao bi da pomuti slavu trojici navedenih velikana.

"Nisam očekivao novu snagu, nekog ko je tako dominantan kao prethodni šampioni, barem ne da to pokaže tako brzo. Ovaj momak je prava stvar. Ne samo da mislim da će osvojiti dvocifren broj slemova, nego moram da kažem i da sam zaista uživao da ga gledam kao nikog pre otkako igram", zaključio je Rodik.

image