Sport

Da se zna ko je košarkaška velesila – Srbija raznela Litvaniju za polufinale Mundobasketa!

Bravo, "orlovi"! Srbija je među četiri najbolje reprezentacije na svetu!
Da se zna ko je košarkaška velesila – Srbija raznela Litvaniju za polufinale Mundobasketa!Getty © Yong Teck Lim

Košarkaška reprezentacija Srbije razbila je Litvaniju i plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva u Manili, rezultatom 87:68.

Naša selekcija odigrala je ubedljivo najbolju partiju od početka turnira, ugasila protivničke "haubice" fantastičnom odbranom i ponovo je tu gde treba da bude – u samom vrhu svetske košarke.

Ekipa selektora Svetislava Pešića će se za finale boriti sa pobednikom meča Slovenije i Kanade, koji je na programu u sredu od 14.30.

Utakmica u Manili nije dobro počela po naše momke, pošto su Litvanci nastavili tamo gde su počeli protiv Amerikanaca u grupnoj fazi. Jeste Bogdan Bogdanović otvorio susret poenima, ali je onda protivnička ekipa pogodila četiri uzastopne trojke.

Poveli su Litvanci i za četiri-pet minuta stigli do 15 poena, ali je onda selektor "orlova" Svetislav Pešić malo prevario kolegu na drugoj strani.

Umesto Nikole Milutinova, uveo je Filipa Petruševa sredinom prve deonice i novi centar Filadelfije je prodrmao ekipu. Pogodio je prvu trojku, sjajnu rolu zaokružio sa sedam poena, te je Srbija u finišu tog perioda došla do izjednačenja.

Bilo je jasno da Pešićevi izabranici ušli u utakmicu veoma motivisano, hrabro i borbeno. Leteli su po terenu i bacali se na svaku loptu, što je krenulo da se isplaćuje u drugoj četvrtini.

I u odbrani i u napadu doprineli su Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić i Marko Gudurić, dok je Nikola Milutinov dokazao da je možda i najbolji centar na ovom prvenstvu.

Prednost je prešla na stranu "orlova", a u toj situaciji ni protivnici nisu bili toliko opušteni.

Litvanija je krenula da promašuje trojke, a onda im je Bogdan Bogdanović pokazao kako se to radi. Kapiten, koji je nosio naš napad, vezao je dva sjajna šuta u finišu, došao već tada do 18 poena i doneo Srbiji +11 na petnaestominutnoj pauzi.

Očekivano, Kazis Maksvitis naložio je svojim igračima da zaigraju agresivnije, oni su to učinili i dobro otvorili treći period, ali je Bogdanović još jednom pokrenuo ekipu.

Vratio je dvocifreni višak na našu stranu, odbrana je sve vreme bila na nivou, a kapiten je sa dve trojke odredio sudbinu Litvanaca. Otišli smo na +20, da bi se u poslednjoj četvrtini Filip Petrušev pobrinuo za dobru zabavu.

On je vezao dve sjajne trojke za "eksploziju" na tribinama i našoj klupi, kompletiravši sjajnu utakmicu u kojoj bio "iks faktor".

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Bogdan Bogdanović, koji je postigao 21 poen, uz odlične procente šuta iz igre. Za dva je imao 7/9, 2/4 za tri, uz četiri skoka, tri asistencije, dve ukradene i bez ijedne izgubljene lopte.

Spomenuti Petrušev se zaustavio na 17 (3/3 trojke), uhvatio šest lopti, dok je Stefan Jović dodao 11.

Ne treba zaboraviti ni sjajan učinak Milutinova (devet poena i pet skokova), Marka Gudurića (takođe devet poena), ali i ostalih momaka koji su ostavili sve na parketu za pobedu.

U reprezentaciji Litvanije, koja je šutirala samo 9/28 za tri poena, najbolji je bio Tadas Sedekerskis sa 14 poena, jednim više od Rokasa Jokubaitisa.

Program u Manili od 14.30 zatvaraju Italija i Sjedinjene Američke Države.

  • 5. sep 2023 • 12:31

    12:31

    40' Kraj utakmice! Srbija je u polufinalu!

    "Orlovi" pregazili Litvaniju i plasirali se u polufinale Svetskog prvenstva – 87:68!

  • 12:23

    37' Još tri minuta, Srbija čuva prednost

    Posle "eksplozije" Petruševa, ušlo se u nešto mirniji ritam meča. "Orlovi" čuvaju prednost i imaju još tri minuta da izdrže do pobede.

  • 12:14

    34' Petrušev probušio Litvance!

    Posle nekoliko loših, sada odličan napad Srbije. Petrušev je ostao sam i pogodio trojku, a onda i u sledećem napadu još jednom probušio rivala. Srbija vodi 82:57!

  • 12:11

    32' Strašna odbrana "orlova"

    Ne popuštaju Pešićevi momci u odbrani, lete po terenu i ne dozvoljavaju Litvancima da šutnu na koš. Još jedan propušten napad tivala i ostaje 76:55.

  • 12:07

    31' Dobar napad Avramovića na početku poslednje deonice

    Probio je plejmejker Partizana i došao do koša, fauliran je i malo je falilo da pogodi. Srećom, realizovao je penale i Srbija ima +20.

  • 12:01

    Kraj treće četvrtine: Srbija – Litvanija 73:55
  • 11:57

    26' Trojka na trojku, "orlovi" ne popuštaju

    Igraju naši momci veoma odgovorno, a Stefan Jović sada preuzima palicu. Pogodio je dve trojke i neutralisao pogodak Jokubaitisa koji je imao mnogo sreće. Srbija vodi 67:51.

  • 11:52

    24' Srbija ponovo ima dvocifrenu prednost

    Ponovo je Bogdan pokrenuo saigrače, a onda je Dobrić sjajnim skokom u napadu omogućio dodatni napad. Stefan Jović je pronašao prezimenjaka Nikolu koji zakucavanjem vraća dvocifreni višak – 59:48.

  • 11:48

    22' Jović uzvraća trojkom

    Promenili su Litvanci odbranu, igraju igrač na igrača, ali su napravili grešku. Nikola Jović je to kaznio i pogodio trojku.

  • 11:47

    21' Litvanci trojkom otvaraju nastavak igre

    Treba očekivati agresivnu Litvaniju i "orlovi" moraju da budu oprezni. Brazdeikis je pogodio trojku i tako otvorio treću četvrtinu. Posle novih poena rezultat je 43:49.

image