Sport

Đoković igra finale i navija za košarkaše: Da u nedelju bude dva od dva

Nedelja, 10. septembar, mogao bi da bude još jedan dan koji će večno ostati upamćen u srpskom sportu
Đoković igra finale i navija za košarkaše: Da u nedelju bude dva od dvaGetty © Elsa

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković poželeo je navijačima u Srbiji da se u nedelju raduju njegovoj, ali i svetskoj tituli košarkaša.

Đoković se plasirao u finale Ju-Es opena pobedivši domaćeg tenisera Bena Šeltona i igraće za 24. trofej na grend slemovima, dok izabranici Svetislava Pešića imaju priliku da dođu do pehara na Svetskom prvenstvu u Manili.

Novak je veliki navijač košarkaša, prijatelj sa mnogim članovima reprezentacije i poželeo im je sreću u nedeljnom finalu sa Nemačkom (14.40).

"Fenomenalan rezultat, mnogo sam ponosan na njih. Iz sveg srca navijam kao i cela moja porodica i moj tim i celo okruženje, pratimo, možda ću u nedelju ujutru imati prilike da uhvatim drugo poluvreme, zavisi od toga kada se budem probudio", počeo je Đoković u razgovoru sa srpskim novinarima.

"Pomno pratim i danas, prva stvar koju sam uradio kada sam uzeo telefon u ruke, jeste da proverim da li pobedili ili nisu. Zdušno navijam za njih i pričali smo na početku turnira, malo ko je verovao, više su se ustručavali da ih kritikuju i da govore da su slabi i da neće proći četvrtfinale, ali oni su pokazali timski duh. Video sam njihovo slavlje, video sam kako je zavladala jedna hemija i porodična atmosfera i to je ono što je ključ u svakom sportu, čak i u mom individualnom."

Više puta je Novak govorio da mu je jedina žal u profesionalnoj karijeri što nije deo timskog sporta, ali je dodao da je veoma blizu tom osećaju sa ljudima sa kojima sarađuje.

"Cela nacija je iza njih, malo da skinem pritisak – šta god da urade – oni su u mojim očima već postigli ogroman uspeh."

"Znam kakvi su oni pobednici, pre svega naš kapiten Bogdan (Bogdanović), i znam da će ići na zlato i ja im to želim. Nek u nedelju bude dva od dva za Srbiju."

On je potom i analizirao polufinale sa Šeltonom, u kojem je, kako kaže, uspeo da protivniku oduzme njegovo najveće oružje – servis.

"Sjajno je da sam dobio u tri seta, sve je funkcionisalo veoma dobro. Neke stvari su počele da se menjaju u trećem, pretrpeo sam brejk, izgubio sam ritam i publika se uključila. Nije bilo lako da se zatvori meč, očigledno je da je Šelton veoma nepredvidiv i da ima sjajan servis. Morao sam da ostanem fokusiran i uspeo sam u tome. Do ovog momenta, sve ide po planu, sve sam dobio 3:0, osim meč protiv Đerea u kojem sam morao da se vraćam od 0:2. Sada imam poslednji zadatak – da se borim za titulu."

U poslednjem meču očekuje ga mnogo teži zadatak – Danil Medvedev, koji je eliminisao branioca titule Karlosa Alkaraza.

"Svestan sam činjenice da je sve moguće. Pokušaću da priđem tom finalu kao svakom, znam da je najteži mogući zadatak, ne samo zbog samog finala, nego što sam protiv obojice igrao u finalima i izgubio. Od Medvedeva u Njujorku 2021., a od Alkaraza na Vimbldonu ove godine. I pored svega toga, znam da imam dobre šanse u finalu."

Pre dve godine u Njujorku, Novak je bio u finalu Ju-Es i tada je imao priliku da dođe do zlatnog slema, ali je izgubio od Rusa u tri seta.

"Svaki put kada sam u finalu slema to je prilika za istoriju, ponosan sam na tu. Nemam više toliko vremena, razmišljajući o istoriju, možda sam pre dve godine bio previše preplavljen emocijama. Sada ću gledati da se dobro pripremim za meč", zaključio je Đoković.

Veliko finale je na programu u nedelju od 22.00 po srednjoevropskom vremenu.

image