Sport

Svetski dan srpskog inata - hajde da se izmerimo!

Inat - ta predivna i veličanstvena, ali ćudljiva i, neretko, (pre)skupa srpska reč se lako može prevesti na druge jezike. Ali, imanentnost inata ostaće nedodirljiva za svakog čoveka van brdovitog i postojanog Balkana
Svetski dan srpskog inata - hajde da se izmerimo!Getty © Lintao Zhang

"Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo ga, umnožavamo i ukrašavamo, dotle živi i narod - može se među sobom razumjevati, ne preliva se u drugi, ne propada."

Prateći mudre reči Vuka Stefanovića Karadžića, očuvanje i negovanje srpskog jezika očuvalo je i negovalo ovaj narod kroz vekove. I obrnuto, kao što to može samo bezuslovna ljubav.

Ali samo jedna reč - jedna u bezbroj jedinstvenih, osobenih i živopisnih - vijorila je srpsku zastavu po svim svetskim meridijanima - inat.

Inat - ta predivna i veličanstvena, ali ćudljiva i ponekad (pre)skupa srpska reč, lako se može prevesti na druge jezike. Ali, imanentnost inata ostaće nedodirljiva za svakog čoveka van brdovitog i postojanog Balkana.

Dobićeš zbog inata, bar jednom u životu, možda preko zuba, možda po džepu, nekada glavom u zid, a nekada i od svega po malo.

Ali, neki su i porušili zidove, baš zbog istog tog inata - kada im je rečeno da je nemoguće, da su drugi pokušali i nisu uspeli, da je pametnije odustati, da nema svrhe...

Baš zbog tog inata, E BAŠ ZATO, čitava Srbija će ovu nedelju provesti uz televizore.

Srbija - Nemačka 14.40

U prvom nedeljnom srpskom finalu igraju košarkaši.

Srbija će igrati protiv Nemačke, za titulu svetskog šampiona, od 14.40.

Moram priznati, ako me neko pita (a zaista me niko ne pita) jedino što mi se ne dopada u ovom finalu je protivnik. Zapravo, ne dopada mi se to što protivnik nije SAD.

Nakon polufinala, kapiten Bogdan Bogdanović, je uradio nešto značajnije od ubačena 23 poena Kanadi.

Nakon meča su pitali koga bi više voleo u finalu - Amerikance ili Nemce.

"Voleo bih Amerikance. Da se izmerimo."

Želja mu se nije ispunila, ali takav stav, taj karakter pobednika (pogotovo u momentima kada te malo ko smatra za istog), takva najlepša verzija inata - to je ono što čini srpski sport onim što jeste decenijama. Srpskim narodom onim što jeste odvajkada.

Najjači su? Hajde da to proverimo...

Najbolji su? Hajde da se izmerimo...

Baš zbog tog stava, zbog takvog mentalnog sklopa, veliki Duško Vujošević je Bogdana uporedio sa Aleksandrom Makedonskim, kojeg je majka uverila da je polubog.

A nije prvi put da iskreni Bogdan ogoli i demistifikuje srpski sport, odnosno otkrije tajnu brojnih uspeha.

Na Evropskom prvenstvu 2017. godine, Srbija je poražena od Slovenije u finalu turnira, a Bogdanović je na svojim leđima nosio desetkovani tim Srbije. Na kraju meča, tačan trenutak u kojem su mu potekle suze sasvim dovoljno (za one koji umeju da slušaju) govori o srpskom mentalitetu.

"Treba da budemo ponosni. Dali smo svi svoj maksimum. Nije mi toliko krivo zbog toga što sam promašio...", rekao je Bogdan, zaplakao se i nastavio: 

"Krivo mi je što sam na kraju izgubio snagu."

Meni je to dovoljno. Ma, više nego dovoljno! Nikakva medalja nema sjaj kao ove reči čoveka koji odluči da odmor provede znojeći se i krvareći za nacionalni dres.

Meč za svetsku titulu, između Srbije i Nemačke, igra se od 14.40 u Manili, a tekstualni prenos možete pratiti na našem portalu.

Srbija - Češka 18.00

Nakon košarkaša, na redu su odbojkaši.

Poput momaka koji će pre njih istrčati na teren u Manili, i srpski odbojkaši su na svoj turnir otišli tiho, bez pompe i velikih reči.

Zapravo - bez ikakvih reči, pošto je euforija za odbojkom, posle svega osvojenog, u Srbiji pomalo splasnula.

Ali, euforija kod odbojkaša, ta želja za nastupima u reprezentaciji nikada se nije menjala. 

Srpski odbojkaši su u Peruđi srušili prvo Švajcarsku, pa Belgiju, pa su, baš isto poput košarkaša, izgubili od Italije, ali ih je taj poraz razbudio - razbili su Estoniju i sada su na redu Česi u osmini finala.

Koliko je stalo momcima do pobede govore i reči selektora Igora Kolakovića - da ekipa jedva čeka utakmicu.

"Eliminacioni meč zahteva punu koncentraciju i fokus. Česi su se pokazali kao ozbiljan protivnik u pripremnim mečevima u Beogradu. Naravno da naš pristup mora da bude kao i na prethodnim mečevima. Sa nestrpljenjem čekamo meč, jer nam je mnogo stalo da se plasiramo u četvrtfinale", istakao je Kolaković.

Meč u Peruđi, između Srbije i Češke igra se od 18 sati, a tekstualni prenos meča možete pratiti na našem portalu.

Litvanija - Srbija 20.45

Dok odbojkaši budu igrali svoj meč, na teren u Kaunasu će izaći srpski fudbaleri. 

Ako za košarkaše i odbojkaše nije bilo nikave pompe, onda moramo priznati da su to fudbaleri nadoknadili.

Konstantna razočaranja, uglavnom na krilima nerealnih očekivanja, od srpskih fudbalera (kada igraju u reprezentaciji) napravljeni su (prečesto nepravedno) negativci.

Ali ljubav prema njima se nikada nije dovodila u pitanje.

Iako meč u Litvanijom nije presudan, ni kratkoročno ni dugoročno, ipak će se gledati poput finala Svetskog prvenstva, kao, uostalom, i svaki meč srpskih fudbalera.

Neočekivan poraz, koji je pretrpela Srbija od Mađarske (2:1) u Beogradu, u meču grupe G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, nije nimalo poremetio ekipu.

"Atmosfera u našem timu je odlična. Napravili smo analizu posle meča sa Mađarskom, imali smo dobar i konstruktivan sastanak, shvatili gde smo grešili. Šta god pričali i šta god očekivali, najvažnije za nas - došli smo u Kaunas po tri boda koja su nam potrebna" rekao je selektor Dragan Stojković Piksi.

Imaju "orlovi" novu priliku da, u inat nama koji ih volimo (postoji i takva varijanta inata) - a koji smo ih često osporavali, odigraju dobar meč i pobrinu se da u dobrom raspoloženju dočekamo vrhunac večeri.

Meč u Kaunasu, između Litvanije i Srbije, igra se od 20.45, a tekstualni prenos meča možete pratiti na našem portalu.

Đoković - Medvedev 22.00

Ima li boljeg kraja sportskog dana od meča najvećeg tenisera svih vremena?

Teško.

Hajde da budemo direktni - nema!

Čovek koji prkosi svim zakonima poznatim ljudskom rodu igra za 24. grend slem trofej.

Novak, već pošteno zagazio rastegljivim korakom u 37. godinu, iz ljubavi prema tenisu - ali i iz inata - i dalje nadmoćno štiti vrh svetskog sporta. 

Rekli su da ne može do vrha... Hm...

Onda da ga ne može sačuvati od Federera i Nadala... Hmm...

Pa na kraju da ne može da odbije napade daleko mlađih igrača... Uh!

Ništa nije mogao, a postigao je sve. Kada su mislili da se zasitio, postao je gladniji. Đoković, najbolji kada svi sumnjaju i kada su svi naspram njega. A takvih trenutaka je bilo. Itekako. Ima ih još.

Bori se Novak sa sumnjičavim svetom, koji samo čeka njegovu grešku i njegov pad, kako bi se naslađivao. 

Nije dočekao. Niti će. 

Priznao je Novak (po ko zna koji put) da se hrani energijom sa tribina, kada publika navija za protivnika.

"Hranim se tom energijom i takvom atmosferom, kakva god da je, koristim je kao pogonsko gorivo, da igram najbolji tenis", rekao je Đoković nakon plasmana u polufinale Ju-Es opena.

Posle polufinala, u kojem je u tri seta savladao Bena Šeltona, Đoković je proslavom iznervirao publiku koja je iz meča u meč sve glasnije navijala za protivnika.

Kada su Novakovi navijači počeli da slave, Đoković je rukom gestikulirao kao da razgovara telefonom, da bi potom spustio slušalicu.

Đoković je tako aludirao na Šeltonove proslave u dosadašnjem toku turnira, posebno nakon četvrtfinalnog susreta sa Frensisom Tijafoom.

Taj detalj, kao i mnogi u njegovoj bogatoj karijeri, govore o inatu i onome što pokreće njegove noge, ali i drži glavu stabilnom, sve ove godine.

Novak sada u finalu igra protiv Rusa Danila Medvedeva, koji ga je savladao u Njujorku pre dve godine. 

Ali, Medvedev je svestan da sada stoji na putu najboljem teniseru svih vremena, u njegovom pohodu na večnost.

Đoković je spreman za finale, spreman je i za košarkaše.

Ne treba naglašavati - i Srbija je spremna! Da bude tu za Novaka, kao što je bila uz svaki njegov dosadašnji korak. Baš kao što će biti tu za košarkaše, odbojkaše i fudbalere.

Punog srca i vrele glave. 

Onako kako samo Srbija to ume - iz inata!

Meč u Njujorku, između Novaka Đokovića i Danila Medvedeva igra se od 22.00, a tekstualni prenos meča možete pratiti na našem portalu.

image