Sport

Kako je Barsa izdala Mesija: Laži, suze i Laportin izmišljeni scenario

Otkriveni su novi detalji o okolnostima pod kojima je Lionel Mesi napustio Barselonu, a koji ne oslikavaju lepu sliku na predsednika kluba Đoana Laportu.
Kako je Barsa izdala Mesija: Laži, suze i Laportin izmišljeni scenarioGettyimages.ru © Stringer/Eric Alonso

Od odlaska Lionela Mesija iz Barselone prošlo je više od godinu dana. Bila je to jedna od najvećih fudbalskih vesti 2021. godine, kada je omaleni Argentinac napustio klub u koji je došao 2000. i preselio se u Pari Sen Žermen. Ali mnogi detalji pod kojim okolnostima je Mesi napustio "Kamp Nou" su ostali do danas nerazjašnjeni.

Ali sada je poznati španski novinar Giljem Balage sve u otkrio u njegovoj velikoj biografij o Argentincu – "Mesi". U knjizi koju je i sam Mesi odobrio i za čije potrebe je davao brojne, do sada nepoznate intervjue, nameće se daleko jasnija slika kako je Barselona dozvolila da najveći igrač u istoriji tog kluba ode u PSŽ.

Mesi je Barselonu napustio u leto 2021. godine, nakon što mu je istekao poslednji ugovor, a novi dogovor nije bio postignut. Mesecima se spekulisalo hoće li i kada Leo produžiti saradnju sa voljenim klubom. Balage u knjizi otkriva da je predsednik Barselone Đoan Laporta punih pet meseci medijima davao pozitivne izjave o Mesiju kako bi poboljšao njihovu saradnju.

Bilo je preostalo samo nekoliko sitnica da se "ispegla" u ugovoru, pre nego što Barselona zvanično objavi produžetak saradnje. Ali odjednom se u celoj priči pojavila sumnja.

Pitanje Mesijeve plate po novom ugovoru bilo je rešeno već tokom prvog sastanka Horhea, Lionelovog oca i Laporte. Nije bilo nikakvih nesuglasica i Mesijeva jedina želja je bila samo da ostane u klubu. Druga stvar o kojoj je Leo mislio bila je ekipa – da se Barselona pojača što je bolje moguće, kako bi se borili za najveće trofeje.

Iako su Barselonini direktori znali za finansijske probleme u kojima se klub nalazio, oni su i dalje sve pripremali za Mesijev novi ugovor. Čak je bila organizovana i večera proslave za 5. avgust, kada se očekivalo da će ostanak Argentinca biti ozvaničen. I medijski tim kluba je radio na pripremi video snimka kojim bi takav događaj bio obeležen pred čitavim svetom.

Ali 4. avgusta, jedan razgovor Horhea Mesija sa potpredsednikom sportskih pitanja Barselone Rafe Juste je počeo da sve menja. Horhe je bio u Sjedinjenim Državama, spreman da poleti ka Barseloni, a tokom razgovora je želeo da proveri da li sve napreduje kako treba i da li klub sprema nova pojačanja.

Zaokret Barselone
Zaokret Barselone
"Laporta je rekao da od toga nema ništa. Laporta više nije zainteresovan."

Balage piše da je Rafa Juste prilikom odgovora na pitanje bio neobično dvosmislen. Horhe je pozvao Lionela i rekao mu da je primetio čudnu promenu tona, zbog čega je ovaj potom pozvao Laportu. Ali predsednik Barse je i dalje bio vrlo pozitivan. Ipak, novi Justin poziv za Horhea Mesija doneo je poruku "Laporta je rekao da od toga nema ništa. Laporta više nije zainteresovan."

Poziv Leovog oca za prvog čoveka Barse je odmah usledio, a Laporta je u potpunosti promenio svoju priču. "Ja ću raditi šta ja hoću. Ne želim više ovo da radim, gotovo je. Neću da rizikujem klub", rekao je Laporta Horheu Mesiju. U čitavoj priči, Barselona je stvorila dva lažna narativa putem medija, kako bi sebe "oprala" krivice.

Prvi je glasio da je Horhe Mesi već pregovarao sa PSŽ-om i da su time pritiskali Barselonu, a drugi da je Horhe tražio veći bonus za potpis novog ugovora nego što je prethodno bilo dogovoreno, što je navodno navelo Laportu da se predomisli. Ali Balage ističe da ništa od toga nije istina.

Mesijeva želja je bila da se Barselona ponovo bori za titule, pa je povremeno pitao Laportu da li napreduju pojačanja o kojima je sam Laporta pričao da su namere kluba. No, ta želja nije bila uslov za potpisivanje ugovora – jedino što je za Mesija bilo obavezno jeste ostanak u klubu. A u prilog tome govori i na šta je sve Leo bio spreman.

Dogovor Horhea Mesija i Laporte je glasio da će Leo u prvoj sezoni novog ugovora zarađivati 75% manje od onoga što je do tada zarađivao, a da će na nivou čitavog ugovora njegova plata biti 50% manja od prethodne. Nijedan igrač Barselone nije uradio tako nešto tokom leta 2021, kada je uprava kluba tražila sve moguće načine da ih navede na smanjenje plata. Ali Mesijev odlazak doveo je do novih problema.

Jer, Barselona je kao svoju strategiju za izvlačenje iz finansijskih problema izabrala smanjivanje troškova, a ne investiranje. Nisu razmišljali o tome da će Mesijev odlazak smanjiti prihode kluba. Visina budžeta za plate u odnosu na prihode iznosila je 110% pre, a 95% nakon odlaska Mesija. To dovodi do zaključka da bi Barsa više postigla prodajom sve starijih igrača koji takođe zarađuju mnogo novca, a da je zadržala Mesija.

Kako se to nije desilo, ubrzo je klub osetio posledice. Kompanija "Rakuten", najveći sponzor Barselone, prekinula je saradnju sa klubom odmah po Mesijevom odlasku. Još tri međunarodne kompanije su bile pred potpisom ugovora, ali su odustali jer je Leo otišao. Uz to, više od 26.000 članova kluba poništilo je člansku kartu.

U međuvremenu, i prvi čovek španske La Lige Havijer Tebas kontaktirao je Laportu. Ponovio mu je da bi prodajom velikog dela televizijskih prava i Primera i Barselona kao jedan od njenih najvećih klubova, mogli da inkasiraju dovoljno novca da bi zadržali Mesija. Ali Barsa je to odbila na savet blagajnika Eduarda Romeua, koji je rekao da bi to stavilo značajnu hipoteku na klupske prihode na dug period. U njihovim očima, Tebasov predlog bio je "otrovani poklon".

Od poslednjeg sastanka Horhea Mesija i Laporte, na kom je Lionelovom ocu bilo predočeno da Barselona odustaje, prošla su samo četiri dana do postizanja dogovora Mesijevog tima sa Pari Sen Žermenom. Lea su širokih ruku u tom klubu dočekali bivši saigrač Nejmar kao i saigrači iz reprezentacije Leandro Paredes i Anhel di Marija. I trener Maurisio Poćetino je rekao da bi zasigurno voleo da sarađuje sa njim.

Prethodno, Mesi je odbio dve ponude Mančester sitija, a Pep Gvardiola je bio fokusiran na druga pojačanja. Istog dana kada su "građani" objavili dolazak Džeka Griliša za 100.000.000 funti, Barselona je objavila da Mesi neće ostati u klubu. Tada su usledili brojni pozivi za Mesija od strane igrača PSŽ-a, a u Balageovoj knjizi, sam Mesi je otkrio kako mu je bilo tih dana kada se sve u njegovom životu menjalo.

"Imao sam problema sa spavanjem, imali smo probleme da se opustimo. Te dane smo provodili anksiozni, sa svom tom nesigurnošću oko svega što će se desiti nakon objave kluba. Nismo znali šta ćemo da uradimo, nismo ništa odlučili. Bilo je mnogo nervoze oko toga gde ću otići i kakva će to promena biti za porodicu."

Balage poseban deo priče izdvaja za trenutak kada je Horhe saopštio sinu da će morati da napusti Barselonu, svoj dom u koji je ušao kada mu je bilo tek 13 godina.

"Kada je moj otac došao, sve mi je objasnio i počinjao sam da postajem vrlo uzrujan. Morao sam da se pripremim kako da sve kažem Antoneli, a onda i deci", rekao je Mesi, a čitava porodica bila je obuzeta emocijama kada su shvatili da im predstoji odlazak iz Barselone.

Pre konačnog odlaska, Mesi je želeo da zajedno sa Laportom održi konferenciju za medije na kojoj bi se oprostio od kluba. Predsednik Barselone je to odbio, zato što je želeo da on ispriča svoju verziju događaja. Zato je Leo samostalno održao svoju konferenciju, koja je do danas ostala upamćena po suzama slomljenog Argentinca.

"Ne znam da li je klub sve uradio, ali ja jesam uradio sve što sam mogao da bih ostao. Sve je bilo dogovoreno. Smanjio sam svoju platu za 50 odsto. I posle toga, niko me ništa nije pitao. Sve ostalo je laž. Bio sam ubeđen da ću ostati ovde. To je bilo ono što smo moja porodica i ja želeli", rekao je uplakani Mesi.

Tako je Barselona ostala bez svog najvećeg igrača, bez reči mu zatvorivši vrata nakon 672 gola na 778 utakmica i 35 trofeja. Mesi je zaslužio bolje!

image