Sport

Rafa, ove brojke su dokaz: Nadal kuka na povrede, a Đoković nije igrao mnogo više turnira od njega

Novak Đoković je pre desetak dana osvojio 24. grend slem trofej u karijeri podizanjem pehara na Ju-Es openu, a pre nekoliko dana u centar pažnje svetske javnosti dospeo je Rafael Nadal svojim izjavama na račun najboljeg tenisera u istoriji
Rafa, ove brojke su dokaz: Nadal kuka na povrede, a Đoković nije igrao mnogo više turnira od njegaGetty © Julian Finney / Staff

Đoković je stigao do 24 slema u karijeri, dva više od prvog pratioca Nadala, a Španac je tamošnjim medijima rekao da bi Srbin bio "frustriran da nije uspeo da postavi rekord po broju grend slem titula".

"Na primer, verujem da je Novak sve to proživljavao mnogo intenzivnije nego ja. Za njega, mislim da je to frustracija… To jest, da bi za njega bila velika frustracija da nije uspeo. Možda je zato i uspeo", rekao je Nadal, potom istakavši da je on daleko više turnira u karijeri morao da propušta zbog povreda. Ali koliko je to zaista tačno?

Nadal jeste tokom godina često morao da preskače turnire zbog brojnih povreda, ali pogled na statistiku kaže da situacija i nije tako drastična. Naime, Đoković je odigrao samo sedam velikih turnira više od Nadala, a u velike turnire spadaju grend slemovi, mastersi i Završni masters.

Đoković je igrao 72 grend slema i osvojio 24, spram Nadalovih 67 učešća i 22 trofeja. Ali na turnirima iz Masters 1000 serije, Nadal je taj koji je zapravo odigrao dva turnira više (128 spram 126) i osvojio tri manje od Novaka (36 spram 39).

Na Završnim mastersima se Đoković pojavio 15 puta i osvojio šest trofeja, dok Španac nema nijednu titulu iz 11 pokušaja. Sve ukupno, Novak je na 213 velikih turnira osvojio 69 trofeja, a Nadal na 206 stigao do 58 pehara.

Imajući u vidu da se u jednoj sezoni igra 14 velikih turnira, Novak je odigrao samo za polovinu više od Nadala. Dobar razlog leži i u tome što mnogi zaboravljaju da je Đoković praktično "izgubio" dve godine kada je bio na vrhuncu, zbog povrede lakta koja ga je mučila od sredine 2016. do sredine 2018. godine.

Tada je bio otpisan i mnogi su u zapadnim medijima predviđali da se Đoković neće vratiti na stari nivo, ali on je od tada osvojio čak 12 od svoja 24 grend slem trofeja.

image