Sport

Ruska antidoping agencija i dalje izolovana: "Ne poštuju Svetski antioping kodeks"

Ruska antidoping agencija (RUSADA) i dalje ne poštuje Svetski antidoping kodeks, navodi se na sajtu Svetske antidoping agencije (VADA)
Ruska antidoping agencija i dalje izolovana: "Ne poštuju Svetski antioping kodeks"Getty © Ian Waldie / Staff

Odluku je u petak doneo Izvršni komitet VADA, čiji je sastanak održan u Šangaju.

"Izvršni komitet je sledio preporuku nezavisnog komiteta za usklađenost da odobri nove posledice i uslove za restauraciju RUSADA, koja više nije u skladu sa kodeksom zbog nedoslednosti u državnom zakonodavstvu koje su identifikovane tokom virtuelne revizije u septembru 2022. godine i nisu ispravljene. RUSADA ima rok od 21 dan od trenutka prijema zvaničnog obaveštenja o novim posledicama i uslovima restauracije, da ospori odluku VADA", navodi se u saopštenju.

"Od kraja dvogodišnjeg perioda, VADA će procenjivati i nadgledati RUSADA-u kako bi se uverila da je ispunila sve uslove za vraćanje u funkciju sadržane u odluci Sportskog arbitražnog suda u Lozani (CAS). Dok se oni ne ispune, agencija ne može biti razmatrana za ponovno uspostavljanje. Pored toga, RUSADA neće imati pravo na vraćanje u funkciju kako je to odredio CAS dok se ne otklone razlike povezane sa njenim nacionalnim zakonodavstvom", stoji se u saopštenju VADA.

U decembru 2019, nakon serije doping skandala oko ruskog sporta, Izvršni komitet VADA je priznao da RUSADA ne poštuje antidoping kodeks i uveo četvorogodišnje sankcije ruskom sportu. CAS je 17. decembra 2020. ublažio sankcije VADA-e i smanjio njihovo trajanje na dve godine. Ruski sportisti nisu imali pravo da se takmiče pod državnom zastavom na velikim međunarodnim takmičenjima, uključujući Olimpijske igre i Svetsko prvenstvo.

Sankcije su prestale u decembru 2022. Šef VADA Vitold Banka rekao je da RUSADA neće automatski biti vraćena u usaglašenost sa VADA kodeksom nakon 17. decembra, pošto RUSADA nije u skladu sa kodeksom organizacije, uključujući i zbog činjenice da Svetski antidoping kodeks nije u potpunosti integrisan u ruske zakone.

Član nadzornog odbora RUSADA Oleg Barabanov je 22. septembra, pozivajući se na predsednika Komiteta Državne dume za fizičku kulturu i sport Dmitrija Sviščeva, rekao da je druga verzija zakona prethodno preneta komitetu.

image