Sport

UEFA vraća mlađe selekcije Rusije na međunarodna takmičenja

Evropska fudbalska asocijacija, odlučila je na kongresu na Kipru, da će mlađim selekcijama reprezentacije Rusije, biti dozvoljeno da učestvuju na međunarodnim takmičenjima
UEFA vraća mlađe selekcije Rusije na međunarodna takmičenjaGetty © Sebastian Widmann

Ruskim dečacima i devojčicama će tako posle godinu i po dana, ponovo biti dozvoljeno da se takmiče sa vršnjacima iz Evrope.

To je odluka koju je UEFA donela na kongresu na Kipru, a koja može biti početak velikog povratka Rusije evropskom fudbalu.

"UEFA je bila prva sportska organizacija koja je reagovala na vojnu operaciju u Ukrajini. U februaru 2022. suspendovala je sve ruske timove iz svojih takmičenja, premestila događaje zakazane u Rusiji poput finala Lige šampiona u Sankt Peterburgu i Superkupa u Kazanju, a otkazala je i sponzorski ugovor sa Gazpromom", započinje se u saopštenju evropske kuće fudbala.

"Izvršni komitet UEFA je odlučio je da će ruske mlađe selekcije ponovo biti primljene u reprezentativna takmičenja ove sezone. Izvršni komitet je zatražio od administracije UEFA da predloži tehničko rešenje koje bi omogućilo vraćanje ruskih U17 timova (devojčica i dečaka) čak i kada su žrebovi već održani. Sve utakmice ruskih timova će se igrati bez zastave zemlje, himne, nacionalne opreme i ne na teritoriji Rusije."

"Istovremeno, Izvršni komitet je ponovio osudu vojne operacije i potvrdio da će suspenzija svih ostalih timova Rusije (klubova i reprezentacija) ostati na snazi do okončanja sukoba", navodi se u saopštenju UEFA.

image