Sport

Kirjos i Tajson razgovarali o Đokoviću: Najbolji je u istoriji, a ne dobija poštovanje koje zaslužuje

Skoro 45 minuta "kvalitetnog programa" u podkastu "Hotboxin' with Mike Tyson" Australijanac je iskoristio da, sa čuvenim "čeličnim Majkom", još jednom svima objasni veličinu Novaka Đokovića
Kirjos i Tajson razgovarali o Đokoviću: Najbolji je u istoriji, a ne dobija poštovanje koje zaslužujeGetty © Julian Finney

Nik Kirjos i Novak Đoković nisu imali dobar odnos u početnoj fazi Nikove karijere, ali se sve promenilo od situacije u kojoj se srpski teniser našao početkom 2022. godine.

Tada je prvo pritvoren, a onda i deportovan iz Australije zbog činjenice da nije vakcinisan protiv virusa korona. Kirjos je bio jedan od retkih sportista koji su stali uz Novaka i njih dvojica su brzo postali odlični prijatelji.

Nažalost, 28-godišnji teniser mesecima ne može da igra zbog povrede kolena i ručnog zgloba, ali ne propušta priliku da svima stavi do znanja da je Đoković najbolji.

Tako je bilo i u poznatom podkastu koji vodi Majk Tajson. Kirjos mu je bio gost krajem jula i sada je objavljen na društvenim mrežama.

Legendarni američki bokser takođe je veliki Đokovićev navijač, često je dolazio da ga gleda na turnirima i upravo je on pitao Kirjosa o čuvenoj GOAT debati.

"Mislim da je najbolji svih vremena. Osvojio je 23 grend slema (sada već ima 24) i verujem da može još nekoliko. Ludo je to. Mislim da ne dobija poštovanje koje zaslužuje. Na Turu je skoro 20 godina, to je neverovatno", počeo je Kirjos.

"Za mene je najteže bilo protiv Federera. Novak je po mom mišljenju najveći svih vremena, ali protiv Federera mi je bilo najteže. Nešto je bilo u vezi sa njim... Bio je izuzetno agresivan, nije vam davao da dišete."

Ponovio je da je verovatno svakom mladom igraču najteže protiv Švajcarca zbog podrške koju je imao u svim delovima sveta.

"Teško je jer, kada sam se pojavio, pobedio sam Federera, Đokovića i Nadala u prvim mečevima. Potom smo igrali više puta. Protiv Nadala sam uvek počinjao dobro, protiv njega sam imao najviše uspeha, ali Federer učini da se osećate us***o. Bez obzira gde igrate protiv njega, u kom delu sveta, on je favorit navijača. Bez obzira da li igra u Evropi, Americi ili Australiji, svi žele da Federer uvek pobeđuje."

Tokom godina najviše nesuglasica je imao sa španskim velikanom, kojeg je pobeđivao, ali i često prozivao u javnosti.

"Moj stil agresivnog igrača sa osnovne linije je najviše odgovarao protiv Nadala. I dalje me je pobeđivao."

Poznato je da momak iz Kanbere ne prati tenis previše, ali kako sam kaže, lud je za NBA ligom. Veliki je navijač Bostona, dok prati i ostalo, pa i Nikolu Jokića koji je prošle sezone vodio Denver do prve titule u istoriji franšize.

"On je lud", slikovito ga je opisao Nik.

Jedno od pitanja je bilo kakav je osećaj kada te nazivaju Denisom Rodmanom tenisa, zbog čega je Australijanac govorio o svom pristupu sportu.

"Mislim da je kul, da", odgovorio je Kirjos.

"Sportisti poput Alena Ajversona i Denisa Rodmana su radili stvari na svoj način. Kada pogledate druge tenisere, poput Federera, Đokovića i Nadala, oni su superprofesionalni. Svemu su pristupali profesionalno. Moj pristup je bio drugačiji, zabavljao sam se, nisam previše slušao nikoga, a pobedio sam sve te momke."

Kirjos se osvrnuo i na brojne kazne koje je dobio u dosadašnjem toku karijere, istakavši da je do sada verovatno platio oko 500.000 dolara.

Veruje da je taj novac otišao u dobrotvorne svrhe, u šta je Tajson izrazio sumnju.

"Tenis je prilično sličan boksu. Sport je 'jedan na jedan', nema fizičkog kontakta očigledno, ali ima mnogo sličnosti."

Prisetio se i kako je počeo da se bavi "belim sportom".

"Nisam to hteo uopšte. Trenirao sam košarku i, kada sam imao 14 godina, bio sam napolju i šutirao na koš. Došao je moj otac i rekao mi: 'Vidi, prekidamo sa košarkom i prelazimo na tenis'. To je to, slomio mi je srce", zaključio je Kirjos.

image