Sport

Hoće li Đoković stići do 400 nedelja na tronu? Ovako Alkaraz može da spreči istorijski jubilej

Novak Đoković je u ponedeljak započeo 393. sedmicu na vrhu ATP liste, iako zvanična lista ovog puta nije objavljena. Razlog za to je trajanje turnira u Pekingu, koji će tokom nedelje biti okončan. No, pitanje koje se iz sedmice u sedmicu sve glasnije čuje glasi: Šta je potrebno Novaku Đokoviću da stigne do 400. nedelje na čelu svetskog tenisa?"
Hoće li Đoković stići do 400 nedelja na tronu? Ovako Alkaraz može da spreči istorijski jubilejGetty © Matthew Stockman / Staff

Posle osvojenog Ju-Es opena i grend slem skora 27-1 u 2023. godini, Srbin je otišao na zasluženi odmor u trajanju od mesec i po dana i neće se vraćati na teren pre samog početka novembra. Ali hoće li u međuvremenu uspeti da očuva poziciju "broj jedan" i kako Karlos Alkaraz može da drugu godinu zaredom okonča ispred Noleta?

Da bi Novak dočekao 400. ponedeljak kao najbolji teniser sveta, biće mu neophodno da 2023. godinu okonča na toj poziciji. Razlog leži u prostoj činjenici da bi nezamislivi jubilej najranije mogao da dočeka 20. novembra.

To je dan nakon završetka Završnog mastersa u Torinu, poslednjeg ATP turnira u godini, na kom će učestvovati osmorica najboljih igrača sveta.

Ipak, do tada će Đoković odigrati samo dva turnira, a Alkaraz čak pet. Povod za brigu su i različite situacije u kojima se Srbin i Španac nalaze - Nole je briljirao u finišu 2022. i braniće veliki broj bodova, Karlitos nije igrao zbog povrede i može lako da se vrati na tron.

Koliko bodova Đoković može da osvoji?

Već sada je jasno da će Novak godinu završiti sa manje bodova nego što zvanično ima na ATP listi. Trenutno to je 11.795 bodova, ali on će prvo izgubiti 250 bodova, koje je osvojio titulom u Tel Avivu, a onda nedelju dana kasnije i 500 bodova zaslužene titulom u Astani pre 12 meseci.

To je već 750 bodova manje, a na mastersu u Parizu i Završnom mastersu u Torinu može da stigne samo do 400 novih bodova - i to ako osvoji Pariz (prošle godine igrao finale) i osvoji Torino bez ijednog poraza (to je učinio i prošle godine). Takav scenario nije baš jednostavan za pretvoriti u realnost.

Novakov maksimum, dakle, na kraju 2023. godine iznosi 11.445 bodova, i to pod uslovom da po povratku na teren bez poraza osvoji dva izuzetno jaka turnira.

Kako Alkaraz može da prestigne Novaka?

Dvadesetogodišnji Španac zna da mu je 11.450 bodova dovoljno da bude prvi igrač sveta na kraju 2023. godine, ali njegov "prevrat" je moguć i pre turnira u Torinu.

Alkaraz je za sada daleko, sa 8.535 bodova, ali bi ako osvoji Peking (čeka se završnica turnira) već stigao do 9.035 bodova. Ali problem za Novaka je što je Karlos prijavio i masters u Šangaju, turnir iz serije 500 u Bazelu, pa potom Pariz i Završni masters u Torinu.

Kad se podvuče crta, to je 4.500 bodova na talonu, od kojih je Alkarazu i 3.000 dovoljno da prestigne Novaka posle Torina. Ako Španac zaređa sa trofejima i završnicama turnira u Pekingu, Šangaju, Bazelu i Parizu, a Novak ne osvoji trofej u "Bersiju", onda je moguće da Alkaraz bude prvi već 6. novembra.

U tom slučaju, Đoković bi stao na 397 nedelja na vrhu ATP liste.

Šta ako Đoković odbije napade Alkaraza?

Ipak, neće ni Špancu biti lako da puna dva meseca, na čak pet turnira ređa fantastične rezultate. On već ima istoriju povreda, koje su ga ranije usporavale, a nije isključen ni umor od prevelikog broja turnira, sve kako bi uspeo da se vrati na prvo mesto. No, ako Novak uspe da sačuva prvu poziciju i posle Završnog mastersa u Torinu, on će 400. nedelju započeti već dan kasnije, 20. novembra.

Ali to znači da će i u 2024. godinu ući kao najbolji teniser sveta. Stoga bi bio osiguran na prvom mestu još mesec i po dana, tj. stigao bi do 406 nedelja na vrhu ATP liste. Ukoliko to bude bio slučaj, Beograđanin bi po osmi put okončao kalendarsku godinu kao najbolji na svetu. On je već apsolutni vlasnik rekorda sa sedam takvih godina, ispred Pita Samprasa (šest).

Zato će on i ove jeseni igrati za pomeranje istorijskih granica koje su do pre nekoliko godina delovale nezamislivo. Ali to je liga u kojoj Novak Đoković sada igra.

image
VV inauguration
banner