Sport

Ko je bolji, Đoković ili Alkaraz? Bartoli je glas razuma: "Jedan osvojio tri, drugi jedan grend slem"

Finiš sezone doneće nam rasplet i u borbi za prvo mesto na ATP rang-listi, ali nema sumnje ko je bio bolji igrač u 2023. godini
Ko je bolji, Đoković ili Alkaraz? Bartoli je glas razuma: "Jedan osvojio tri, drugi jedan grend slem"Getty © Clive Brunskill

Kako se približava kraj teniske sezone, tako su sve aktuelnije i priče ko bi trebalo da je završi na prvoj poziciji.

Novak Đoković trenutno zauzima tron sa 11.795 bodova i u ponedeljak će započeti 393. sedmicu kao "broj 1".

Na drugom mestu je Karlos Alkaraz sa više od 3.200 bodova zaostatka, ali, paradoksalno, i većom šansom da bude prvi na kraju godine.

Razlog tome je odluka Đokovića da ne igra na turneji po Kini, već da odabere masters u Parizu, Završni turnir u Torinu i Završni turnir Dejvis kupa.

To znači da mladi Španac ima priliku da samo na takmičenju u Pekingu ove sedmice i mastersu u Šangaju (od 4. do 15. oktobra), sakupi ukupno 1.500 bodova.

Novaku je već skinuto 250 bodova zbog prošlogodišnje titule u Tel Avivu, potom će ista količina sa njegovog konta da nestane početkom oktobra zbog trofeja u Astani, nakon čega sledi prava borba.

Do kraja sezone brati finale u "Bersiju", kao i titulu bez poraza u Torinu, što će Karlitos pokušati da iskoristi.

Međutim, iako mnogi teniski stručnjaci baš zbog toga pokušavaju da istaknu da je Alkaraz zaslužio prvo mesto, nema dileme ko je bio bolji ove sezone.

"Jedan je osvojio tri grend slem titule ove sezone, drugi je osvojio jednu. Jedan je igrao četiri grend slem finala, drugi jedno. To je tako jednostavno. Mislim da moramo da gledamo širu sliku, kako svi prolaze kroz sezonu", rekla je Francuskinja Marion Bartoli.

Nekadašnja šampionka Vimbldona i Top 10 igračica veliki je navijač Đokovića, ali se trudi da u analizi bude objektivna.

"Za sada, Novak sve radi bolje. To ne znači da se stvari neće promeniti, naravno. Očigledno je da je Novak bliži kraju karijere nego početku, ali način na koji je igrao ovu sezonu, njegova mentalna snaga i sposobnost oporavka... To ga čini izvanrednim. Ne mislim da mnogo ljudi može da tvrdi da ima istu mentalnu čvrstinu kao on", zaključila je Bartoli.

Podsetimo, Srbin je osvojio Australijan open, Rolan Garos i Ju-Es open, dok je na Vimbldonu, u finalu izgubio od Karlosa Alkaraza.

S druge strane, Alkaraz je propustio grend slem u Melburnu, u Parizu ga je upravo Novak fizički "slomio" u polufinalu, dok je u Njujorku u istoj fazi turnira od njega bolji bio Danil Medvedev.

image
VV inauguration
banner