Sport

Pariz spreman za dodelu "Zlatne lopte" - Mesi već viđen kao pobednik, može li Holand da iznenadi?

Svečanom ceremonijom u Parizu, ugledni "Frans fudbol" dodeliće nagradu za najboljeg fudbalera godine, kojem će uručiti popularnu nagradu pod nazivom "Zlatna lopta"
Pariz spreman za dodelu "Zlatne lopte" - Mesi već viđen kao pobednik, može li Holand da iznenadi?Getty © David Ramos

Francuski fudbalski časopis "Frans fudbol", dodeliće u ponedeljak uveče u Parizu 67. "Zlatnu loptu" u svojoj istoriji.

U pitanju je nagrada koju osvaja najbolji fudbaler godine, a biće ovo drugi put kako će pobednik biti biran na osnovu sezone od 1. avgusta do 31. jula, umesto klasične kalendarske godine.

Brojni svetski i evropski portali, među kojima i dobro obavešteni Fabrisio Romano, preneli su da je Lionel Mesi već obavešten da će na ceremoniji u Parizu biti proglašen za pobednika.

Pored omalenog Argentinca, nominovani za nagradu su i Erling Holand, norveški napadač Mančester sitija i Kilijan Mbape, zvezda francuskog fudbala i PSŽ-a.

Ukoliko su medijske tvrdnje tačne i ukoliko Mesi osvoji i ovogodišnje izdanje, biće mu to rekordna osma "Zlatna lopta" u karijeri.

Prvi sledeći na listi osvajača sa najviše priznanja, jeste Kristijano Ronaldo sa pet "Zlatnih lopti".

Mesi će "naslediti" trofej od Karima Benzeme, koji je prošle godine bio ispred Sadija Manea i Kevina De Brujnea.

Takođe, Argentinac će postati prvi koji će podići prestižno priznanje kao neko ko nije član evropskog kluba.

Mesi je u julu pojačao redove američke ekipe Inter Majamija.

Mesijev adut, pored odličnih brojki i osvojene titule u Francuskoj sa ekipom PSŽ-a, svakako je trofej namenjen svetskom šampionu, do kojeg je vukao selekciju Argentine na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Erling Holand i Kilijan Mbape pokušaće da pokvare predikcije i prirede iznenađenje.

Norvežanin nema reprezentativnog uspeha, ali je sa ekipom Mančester sitija prošle sezone osvojio "triplu krunu", postigavši 56 golova u svim takmičenjima.

Pored sjajnog debija u Premijer ligi, Holand je bio bitan faktor i u osvajanju Lige šampiona, prvi put u istoriji Mančester sitija.

Mbape je balans između Mesija i Holanda, pošto je imao određenih uspeha sa Francuskom, koju je vukao do finala Svetskog prvenstva i bio strelac "het-trika" u finalnom meču sa Argentinom.

Francuski napadač je takođe sa PSŽ-om osvojio domaće prvenstvo, a sezonu je završio sa čak 55 golova i 14 asistencija.

image