Sport

Srbija već večeras ide na Evropsko prvenstvo? "Orlovi" ne igraju, ali čekaju vesti iz Podgorice

Susret Crne Gore i Litvanije mogao bi da rezultira u prvom plasmanu Srbije na EURO još od 2000. godine, kada je nastupala kao SR Jugoslavija
Srbija već večeras ide na Evropsko prvenstvo? "Orlovi" ne igraju, ali čekaju vesti iz PodgoriceGetty © Filip Filipovic / Stringer

Fudbalska reprezentacija Srbije je u sredu izgubila prijateljski susret protiv Belgije (0:1), a već u četvrtak bi mogla da se kvalifikuje na Evropsko prvenstvo posle 24 godine čekanja.

Iako selekcija Dragana Stojkovića Piksija u četvrtak ne igra susret, ishod sa utakmice Crna Gora - Litvanija mogao bi i matematički obezbedi odlazak u Nemačku 2024. godine.

Srbiji je za tako nešto dovoljno samo da Crna Gora ne savlada Litvance u četvrtak od 20.45 časova. Tako nešto se već dogodilo u ovim kvalifikacijama, kada su dve ekipe odigrale 2:2 u Litvaniji.

Srbija ima pet bodova više od Crne Gore, koja u poslednja dva kola može da osvoji šest bodova. Zato je "orlovima" dovoljno i da Crna Gora ne slavi u oba susreta, ili da makar sami odigraju nerešeno ili pobede Bugarsku u Leskovcu u nedelju (15.00 časova).

Selektor Crne Gore Miodrag Radulović u ovom duelu neće moći da računa na suspendovanog Stefana Savića, kao i Adama Marušića koji se nedavno povredio u dresu Lacija na meču protiv Rome.

"Moramo da budemo realni i priznamo da ne zavisi sve od nas, ali pred nama su dve utakmice u kojima moramo da ostvarimo pobede. Sav fokus je trenutno na Litvaniji, a tek kada se završi ta utakmica razmišljaćemo o Mađarskoj. Litvanci su nam veliki dužnici, dva boda koja smo izgubili tamo su na neki način i promenila tok kvalifikacija i želimo da im se revanširamo. Igraćemo napadački u formaciji 4-4-2, ali nećemo ići grlom u jagode, već ćemo biti pametni i dati sve od sebe da ostvarimo pobedu", poručio je Radulović.

image