Sport

U Bernu strahuju zbog dolaska Zvezde, švajcarska policija ima plan za "delije"

Odlučujuća utakmica crveno-belih u elitnom takmičenju nosi visok rizik jer se u Švajcarskoj svi sećaju incidenata koji su se dogodili pre nekoliko godina
U Bernu strahuju zbog dolaska Zvezde, švajcarska policija ima plan za "delije"Getty © Maja Hitij

Navijači Crvene zvezde tema su broj jedan u švajcarskim medijima, a kako prenosi tiražni "Blik" lokalna policija u saradnji sa Jang Bojsom napravila je plan kako da spreči incidente koji su obeležili duel dva tima 2019. godine.

Tada su se dva kluba sastala u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a švajcarski list piše da su "delije" izazvale niz incidenata na stadionu.

Pristalice crveno-belih kupili su karte od vlasnika sezonskih ulaznica, što je dovelo do "mešanja" navijača, a potom i nereda.

Članovi Zvezdine navijačke grupe našli su se i u delu tribine gde su bili smešteni najvatreniji domaći navijači, zbog čega je brzo došlo do eskalacije.

Izvršni direktor kluba iz Berna Vanja Gruel ističe da se ne radi zapravo samo o tome da stadionom dominiraju crna i žuta boja, već i to da se spreči pojava mešovitih sektora, samim tim i potencijalni sukobi između navijača.

"Blik" piše da je sećanje na poslednji dolazak navijača Zvezde kao horor film, te da je tada preko hiljadu gostujućih navijača pravilo nerede, tuklo se, koristeći čak i gvozdene šipke.

Situacija je tada eskalirala, policija je koristila biber sprej i pendreke, a na kraju je morala da ispali i tri hica kao znak poslednjeg upozorenja.

Ove godine klub je skoro pa zabranio ustupanje karata i biće nemoguće da se isti scenario ponovi u utorak uveče.

Zvezdu će bodriti oko 2.000 navijača, od čega 1.600 u sektoru za gostujući tim, pet odsto od kapaciteta stadiona, koliko im prema pravilniku Evropske fudbalske unije (UEFA) pripada.

Srpski šampion gostuje kod Jang Bojsa od 21 sat u utakmici koja bi mogla da odluči ko će prezimiti u Ligi Evrope.

Mančester siti i Lajpcig sa po 12 i devet bodova su se već plasirali u osminu finala Lige šampiona, dok će se za treću poziciju boriti Zvezda i Jang Bojs, koji imaju po jedan bod.

image