Sport

Sjajni Ekvador jači od kontroverzi, Valensija rastužio Katar!

Svetsko prvenstvo u Kataru, 22. po redu, svečano je otvoreno utakmicom domaćina i Ekvadora, a Južnoamerikanci su rastužili prisutne na stadionu.
Sjajni Ekvador jači od kontroverzi, Valensija rastužio Katar!Getty © Elsa

Fudbaleri Ekvadora na sjajan način su započeli Mundijal i savladali Katar u premijernom meču, rezultatom 2:0.

Dominirao je kapiten "žutih" Ener Valensija koji je u prvom poluvremenu bio dvostruki strelac i trasirao put svojoj selekciji ka prva tri boda. Igrač Fenerbahčea je stigao do pet golova na isto toliko utakmica na svetskim prvenstvima.

Postigao je poslednjih pet pogodaka Ekvadora na najvećoj smotri takmičenja i potpuno razočarao veliki broj domaćih pristalica.

Nakon svečane ceremonije na stadionu "El Bajt", igrači dve ekipe su izašli na teren, a najkontroverznije takmičenje u istoriji fudbale počelo je – kontroverzom!

U trećem minutu gosti su došli do prednosti (pogađate, preko koga drugog do Valensije) i usledilo je veliko slavlje Južnoamerikanaca. Međutim, glavni arbitar Danijele Orsato je dobio signal iz VAR sobe i pogodak je poništen.

Nije u početku bilo jasno zbog čega je gol bio neregularan i odmah su krenule kritike na račun Katara jer su se i pre susreta pojavljivale informacije da su pokušali da podmite rivala i plate im za poraz.

Vrlo brzo je objavljen video-snimak koji je potvrdio da je, u veoma teškoj situaciji za prepoznavanje, jedan od igrača Ekvadora bio u nedozvoljenoj poziciji.

Međutim, to nije omelo tima Gustava Alvara, nastavili su da probijaju rivala sa svih strana i u 15. minutu je Valensija izborio penal. Pobegao je čuvarima kroz "centralu", golman El Šeb ga je oborio i Orsato sada nije imao dilemu – pokazao je na belu tačku.

Kapiten Ekvadora je hladnokrvno pogodio donji desni ugao i sada su gosti stvarno mogli da počnu da slave.

Nastavili su momci u žutim dresovima da kontrolišu ritam, malo su spustili loptu, ali im je jedan fantastičan napad bio dovoljan da dupliraju vođstvo. Igran je 31. minut, sa desnog boka sjajan centaršut uputio je Angelo Presijado, a opet je zablisao Valensija.

Sa nekih desetak metara je izuzetno zahvatio loptu glavom, trznuo i pogodio donji levi ugao.

Katar je uspeo da se oporavi od šoka tek u finišu poluvremena kada je Almoez Ali bio blizu da smanji rezultat, kada je katastrofalno reagovao u sjajno šansi.

Drugo poluvreme je očekivano bilo mnogo manje sadržajno, iako je domaći selektor pokušao izmenama da unese živost u ekipu.

Međutim, nije bilo dovoljno, Ekvador je držao loptu i igrao koliko je bilo potrebno, a imao je i konkretnije napade.

Najbliži golu bio je Ibara u 62. minutu, ali je sada čuvar mreže Katara El Šeb bio na visini zadatka.

Tek u finišu je rezervista Mohamed Muntari ozbiljno zapretio golu Ekvadora, nije bio precizan i gosti su upisali prva tri boda. Takođe, prvi put u istoriji domaćin šampionata je poražen na otvaranju – Katar je zabeležio negativni rekord.

U drugom meču grupe A u ponedeljak se od 17.00 časova sastaju Senegal i Holandija.

Standings provided by Sofascore

RT Balkan će svakodnevno pratiti dešavanja u svom specijalu Katar 2022.

Tok meča Katar – Ekvador 0:2 (0:2)

  • 20. nov 2022 • 18:57

    18:57

    90+5' Kraj utakmice – Ekvador pobedio Katar na otvaranju Mundijala!

    Ekvadorci su potpuno zasluženo savladali domaćina Mundijala sa 2:0, a oba pogotka postigao je Ener Valensija.

  • 18:50

    86' Najozbiljniji pokušaj domaćina

    Tek u 86. minutu možemo zabeležiti pravu šansu za Katar. Akcija iz dva poteza, odličan udarac Muntarija iz trka, ali nije bio dovoljno precizan.

  • 18:49

    85' Sarmijento uništio sjajnu šansu za Ekvador

    "Pukla" je još jedna kontra Ekvadora u finišu, lopta je stigla do rezerviste Sarmijenta koji je pokušao da uposli Estradu ispred gola protivničkog tima. Međutim, iako je imao mnogo vremena i prostora, poslao je loše dodavanje i uništio šansu za novi gol.

  • 18:39

    75' Afif neprecizan za velike distance

    Dug period bez dešavanja prekinut je u 75. minutu, kada je Afif pokušao sa distance. Lopta je otišla daleko iznad prečke.

  • 18:25

    62' Konačno zapretio i Katar

    Pedro Migel je odlično skočio iz drugog plana. Zahvatio je loptu glavom gotovo sa ivice kaznenog, lopta je otišla metar pored desne stative.

  • 18:19

    55' El Šeb sprečio novi pogodak Ekvadora

    Brza kontra Ekvadora i solidan udarac Romarija Ibare. On je gađao suprotni ugao sa ivice kaznenog prostora, ali je golman El Šeb dobro reagovao.

  • 18:15

    Ekvadorci hoće pivo

    Navijači Ekvadora su tokom meča skandirali da žele pivo, koje je zabranjeno na Mundijalu u Kataru.

  • 18:08

    46' Počelo drugo poluvreme na stadionu "El Bajt"

    Posle 15 minuta pauze igrači su se vratili, a izmena u timovima nema.

  • 17:53

    45+5' Kraj prvog poluvremena

    Zahvaljujući golovima Enera Valensije, Ekvador vodi 2:0 protiv Katara.

  • 17:52

    45+4' Velika šansa za Katar

    Fantastičnu priliku imao je Almoez Ali, ali je loše reagovao u petercu posle centaršuta sa desne strane. Izgledalo je da je bio i u nedozvoljenoj poziciji.

image