Sport

10 godina od Šumaherove nesreće: "Mihael je često imao sreće u životu, ali tog dana nije"

Nakon 29. decembra 2013. godine ništa više nije bilo isto. Život Mihaela Šumahera podeljen je na "pre" i "posle" tokom bezazlenog odmora u francuskim Alpima
10 godina od Šumaherove nesreće: "Mihael je često imao sreće u životu, ali tog dana nije"Getty © Clive Mason / Staff

Legendarni vozač Formule 1 tog sudbonosnog dana je pao na skijanju i zadobio tešku povredu mozga, što je dovelo do ozbiljnih posledica. Punih 10 godina kasnije, i dalje nema mnogo toga što je svetu poznato o stanju neponovljivog Nemca i njegovom životu nakon pada.

Tokom 19 sezona u Formuli 1, Šumaher je obezbedio titulu najuspešnijeg vozača u istoriji. Osvojio je sedam šampionskih titula, pobedio je na 91 trci i stajao na podijumu 155 puta. Uprkos činjenici da je Luis Hamilton brojkama nadmašio dostignuća velikog Nemca, on je ostao glavna legenda sporta i sinonim za vožnju velikom brzinom.

Pored toga, rekordi po broju najbržih krugova i uzastopnih šampionskih titula i dalje ostaju u vlasništvu Mihaela. Napustio je Formulu 1 davne 2006. godine, ali se vratio četiri godine kasnije. U Mercedesu, Šumaher više nije osvajao pobede u svakoj trci, ali se u poslednjoj sezoni vratio na podijum – sa 43 godine. Na kraju 2012. Šumaher se povukao jednom za svagda.

Ali krajem 2013. godine sve se promenilo. Šumaher je doživeo težak pad i pretrpeo povredu glave koja je ostavila posledice.

"Skijao je sa grupom na redovnoj stazi. Pomogao je prijatelju koji je pao u sneg, udario u kamen i pao glavom. Imao je strašnu nesreću, jer nije išao brzo", prokomentarisala je incident Šumaherova menadžerka Sabine Kem.

U početku, povreda nije delovala ozbiljno, no, situacija se brzo pogoršala. Vozač je tokom transporta sa mesta udesa izgubio svest, ali je lekarska ekipa učinila sve da Šumahera odveze u bolnicu u Grenoblu. Te večeri, Mihael je bio podvrgnut prvoj operaciji.

Narednih nekoliko nedelja je proveo u indukovanoj komi. Lekari su obavili još nekoliko operacija u pokušaju da smanje hematom i smanje pritisak u lobanji. Uspeli su, ali Nemcu je mozak već bio oštećen. Krajem januara 2014. Šumaher je izvučen iz anestezije i započeo je postepeni proces izlaska iz kome.

Ostao je u bolnici sve do juna te godine. Sve vreme u štampi su se pojavljivali izveštaji o 'manjim poboljšanjima' njegovog stanja od Sabine Kem, što je potvrdio i njegov bivši saigrač iz Ferarija Felipe Masa, koji ga je posetio. U septembru se Šumaher vratio kući da nastavi rehabilitaciju.

Doktori su sa opreznim optimizmom komentarisali Šumaherov napredak, rekavši da će emocionalna stimulacija u poznatom okruženju pomoći legendi da se oporavi. Nakon povratka u kuću na obali Ženevskog jezera, Mihaelova porodica je učinila sve da detalji budu čuvani od medija.

Povremene vesti o poboljšanju vozača nisu demantovane, izuzev izjave Autosprinta da Šumaher 'nije vezan za krevet i da sedi pored prozora'. Kem je čak tužila nekoliko publikacija koje su objavile slične podatke.

@rtbalkan

Već 10 godina se o Šumaherovom stanju gotovo ništa ne zna. 🏎 #rtbalkan #rtsrbija #serbia #srbija #hrvatska #crnagora #bosna #bih #zanimljivosti #foryou #foryoupage #fyp #fy ⁣#fypシ #formula1 #schumacher #michaelschumacher

♬ original sound - RT Balkan

Tokom narednih nekoliko godina, informacije o Šumaherovom stanju su delili gosti koji su ga posetili. U leto 2016. Georg Gensvajn, prefekt papskog doma i lični sekretar pape Benedikta XVI, rekao je da Nemac 'opaža šta se dešava oko njega i vodi unutrašnji dijalog sa samim sobom', a dve godine kasnije bivši menadžer Ferarija Žan Tod je potvrdio da je sa Mihaelom gledao Veliku nagradu Brazila.

Pre par godina se pojavila vest o prodaji porodične kuće Šumahera, što je potvrdila i Elizabeta Gregoraci, supruga bivšeg šefa Benetona, tima za koji je Nemac nekada vozio.

"On ne priča, komunicira očima. Samo tri osobe smeju da ga vide. Preselili su se u Španiju i njegova žena je kod kuće otvorila bolnicu."

Međutim, čini se da sedmostruki šampion nikada nije povratio sposobnost da u potpunosti komunicira. Ovo nagoveštavaju citati članova njegove porodice u "Netfliksovom" dokumentarcu objavljenom u septembru 2021. godine.

"Mislim da bismo se sada moj otac i ja drugačije razumeli", rekao je Šumaherov sin Mik.

"Jednostavno zato što govorimo istim jezikom - jezikom motosporta. Imali bismo mnogo više tema za razgovor. Sada većinu svog vremena provodim razmišljajući o trkama, tako da bi to bilo stvarno super. Samo za to bih dao sve. Da. Od trenutka kada se incident dogodio, tog iskustva, onih trenutaka za koje verujem da mnogi ljudi dele sa svojim roditeljima, više nema — ili su prisutni u manjoj meri. Po mom mišljenju, ovo je pomalo nepravedno."

Šumaherova supruga Korina je podelila uvide u lečenje – više od 23.000.000 evra potrošeno je na brigu o njemu, on nastavlja terapiju, prijatno mu je, ali je komunikacija sa njim veoma teška.

"Naravno, nedostaje mi Mihael. Nedostaje mi svaki dan. Ali naravno, u stvarnosti nam svima nedostaje: deca, porodica, otac, svi njegovi najmiliji. Svima nam nedostaje, ali on je u stvari ovde sa nama. On je postao drugačiji, ali on je tu, i to nam daje snagu. Zajedno smo. Živimo zajedno u kući, radimo terapije. Činimo sve da se Mihael oseća bolje, da mu bude prijatno, tako da se oseća kao da je njegova porodica pored njega. A ja ću učiniti sve što je potrebno, bez obzira na sve. Svi ćemo", rekla je ona.

Njegov brat Ralf, takođe nekadašnji vozač Formule 1, pre nekoliko dana je otkrio nemogućnost da Mihaela ponovo vidi u punom životu.

"Ovaj incident je promenio našu porodicu. Mogu reći da je i za mene njegova nesreća bila veoma loše i teško iskustvo. Nažalost, život nije uvek fer, a nažalost i tu je bilo peha. Nedostaje mi Mihael tog vremena. Život je ponekad nepravedan. Često je imao sreće u životu, ali se desio ovaj tragični incident. Srećom, nove mogućnosti u medicini omogućavaju da se nešto uradi, ali ipak nije sve kao ranije", rekao je Ralf.

Uprkos nedostatku pouzdanih informacija o trenutnom stanju legende, činjenicu da je živ, da više nije u komi i da je svestan više puta su potvrdili njemu bliski ljudi. Možda čak može i da komunicira sa njima, dajući neku vrstu signala za odgovor.

Deset godina kasnije, Mihael Šumaher vozi neku sasvim drugačiju trku. I još uvek se ne predaje, sve do poslednje krivine.

image