Sport

Tužna ispovest slavnog trenera: Ostalo mi je još godinu dana života

Proslavljeni švedski trener, Sven Jeran Eriksson, otkrio da je teško bolestan i da mu je preostalo manje od godinu dana života
Tužna ispovest slavnog trenera: Ostalo mi je još godinu dana životaGetty © Charlotte Tattersall

Nekadašnji selektor engleske reprezentacije otkrio je da mu je ostalo još najviše godinu dana života.

"Situacija nije dobra, to svi razumeju. Pretpostavlja se da je rak. Moram se boriti koliko mogu. U najboljem slučaju imam još godinu dana. Ne možete biti potpuno sigurni. Bolje je ne razmišljati o tome", izjavio je 75-godišnji Erikson za švedske medije.

Erikson se iznenada srušio dok je bio na trčanju, a nakon brojnih pregleda ustanovljeno je da je doživeo moždani udar i da boluje od raka.

Iako suočen sa strašnom dijagnozom, proslavljeni trener nastoji da bude pozitivan.

"Morate 'prevariti' mozak. Mogu da sedim kod kuće i budem slomljen, da govorim sebi kako nemam sreće... Lako je naći se u toj poziciji. Moramo biti pozitivni i ne zakopavati se u problemima", rekao je Erikson.

Šveđanin, svojevremeno najveće trenersko ime na svetu, počeo je karijeru na klupi Degerforsa. Vodio je Geteborg, a onda napustio Švedsku i napravio veliku karijeru.

Sedeo je na klupi Benfike, Rome, Fjorentine, Sampdorije i Lacija, pre nego što je postao prvi stranac selektor u istoriji engleske reprezentacije.

Bio je trener Mančester sitija i Lestera u Premijer ligi, a vodio je i reprezentacije Meksika, Obale Slonovače i, na kraju trenerske karijere, Filipina.

Nije zaobišao popularizaciju fudbala u Kini, pa je tamo vodio Gvangdžu RF, Šangaj SIPG i Šendžen.

Sa Geteborgom je osvojio Kup UEFA, sa Benfikom je tri puta bio šampion Portugalije.

Sa Romom i Sampdorijom je osvojio Kup Italije, dok je ekipu Lacija vodio do šampionske titule 2000. godine, kao i dva nacionalna kupa i Kupa pobednika kupova.

image
VV inauguration
banner