Sport

Preminuo Dejan Milojević

Dejan Milojević preminuo je u 47. godini od posledica srčanog udara
Preminuo Dejan Milojević© M.M./ATAImages

Tužne vesti stižu iz SAD, one kojih se čitava javnost u Srbiji pribojavala - veliko srce Dejana Milojevića nije izdržalo.

Košarkaški savez Srbije potvrdio je strašne vesti sa one strane Atlantika. 

Valensija, klub u kojem je Milojević proveo dve sezone, izjavio je saučešće porodici.

"Klub želi njegovoj porodici da pošalje puno ohrabrenja i snage u ovim teškim vremenima i prenese im svu našu podršku", navodi se u saopštenju Valensije.

Milojeviću, pomoćnom treneru u NBA ekipi Golden Stejta, pozlilo je tokom vereče, a hitno je operisan i primljen u bolnicu u Solt Lejk Sitiju.

Srpski trener je od oktobra 2021. godine bio deo stručnog štaba Golden Stejta, a sa Voriorsima je osvojio šampionsku titulu 2022. godine.

Prethodno je samostalno vodio košarkaše Budućnosti i Mege.

U karijeri je igrao za Beovuk, FMP Železnik, Budućnost, Partizan, Valensiju i Galatasaraj.

Sa reprezentacijom je osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2001. godine.

Od Padinjaka do Partizana

Dejan Milojević je rođen u Beogradu 15. aprila 1977. godine. Odrastao je u prigradskom naselju Padinska Skela, a prve košarkaške korake je napravio u KK Tašmajdan, u koji je otišao sa 13 godina na nagovor druga. 

Brzo je Milojević počeo da dominira u svojoj generaciji, a priča se o partiji u kojoj je postigao 141 poen OKK Beogradu, u pobedi 202:52.

Milojević je 1994. godine prešao u tada čuveni Beovuk, koji je važio za jednu od najboljih škola košarke u Beogradu.

Prvi profesionalni ugovor potpisao je sa FMP-om 1998. godine, a dve godine kasnije je zaigrao za podgoričku Budućnost, tadašnjeg šampiona Jugoslavije, koja je za njega izdvojila milion nemačkih maraka.

Sa Podgoričanima je osvojio duplu krunu i debitovao u Evroligi.

U Beograd se vratio 2004. godine, kada je zadužio dres Partizana.

Pod budnim okom Duška Vujoševića, Milojević je postao statistički, jedan od najboljih igrača u Evropi.

"Imao sam razne ponude, ali sam odabrao Partizan zbog toga ko je i šta je, i zbog toga što sam želeo da radim sa Duškom Vujoševićem. Zvezda me je zvala i nudila 30 odsto više para, ali sam želeo u Partizan - zbog Partizana, Duleta i Evrolige", rekao je svojevremeno Milojević.

Iako je igrao na poziciji krilnog centra, neuobičajeno za igrača visokog 2.01, Milojević je brzo postao najdominantniji košarkaš na ovim prostorima, a snaga kojom je plenio pod košem bila je nenadmašiva.

Sa Partizanom je osvojio dve titule u Jadranskoj ligi - kao najbolji strelac i najkorisniji igrač, a okitio se i titulom u domaćem prvenstvu.

Nakon Partizana, Milojević je igrao za Valensiju i Galatasaraj, a u crno-bele se vratio 2009. godine.

Ipak, nedugo nakon povratka, Milojević je okončao karijeru, zbog učestalih povreda i problema sa kolenima.

Mega, odbijanje Partizana i NBA liga

Milojević se, odmah nakon okončanja igračke karijere, posvetio budućem pozivu - trenerskom poslu.

Prvi posao je dobio u Megi, gde je činio čuda tokom osam godina.

Milojević je bio najvažniji šraf u fabrici talenata, pa su kroz njegove ruke prošli mnogi igrači sa ovih prostora - najveće i najslavnije ime je svakako ime Nikole Jokića.

Milojević je 2021. godine dobio poziv iz Golden Stejta, pridružio se stručnom štabu "ratnika", sa kojima je 2022. godine osvojio šampionski prsten.

Navijači Partizana su ga dugo priželjkivali na klupi, ali je uzajamna ljubav dodatno produbljena time što je Milojević - odbio crno-bele.

"Dule je najveći razlog zašto ja nisam došao kada su me prvi put zvali. Dule mi je pomogao u životu, on mi je prijatelj, kao što sam i ja njemu. Nisam želeo da dođem u klub tako. On nije mirno otišao. I ja nisam hteo da učestvujem u tom sukobu. A siguran sam da bih se svojim dolaskom umešao, iako ja to nikada ne bih želeo. Nisam hteo da budem umešan u sukob kluba i Duleta i verujem da sam uradio pravu stvar. Savest mi je mirna", govorio je Milojević.

image