Američki novinar užasnut presudom za Valijevu: Četiri godine suspenzije je prestroga kazna

Američki novinar Filip Herš, koji je izveštavao sa 20 Olimpijskih igara, na društvenim mrežama okarakterisao je presudu ruskoj klizačici Kamili Valijevoj kao prestrogu

Sud za sportsku arbitražu pre nekoliko dana suspendovao je Valijevu na četiri godine, zobg kršenja antidoping pravila, a Herš smatra da je kazna prestroga.

"Smatram da je kazna neopravdano stroga, uzimajući u obzir da se radi o prvom prekršaju 15-godišnje tinejdžerke. Oduzmite rezultate i medalje, ali skratite kaznu. Pravila dozvoljvaju upozoravajuću kaznu od tri meseca. Čak i da su dve godine, suspenzija bi do sada istakla", napisao je Herš na društvenoj mreži "Iks".

Valijeva je prvobitno suspendovana tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, dan nakon što je osvojila ekipno zlato sa Rusijom, pošto je bila pozitivna na trimetazidin 25. decembra 2021. godine.

U međuvremenu je dva puta testirana – na Evropskom prvenstvu u Talinu, gde je dominantno osvojila zlatnu medalju, kao i pred početak Igara u Pekingu.

Svetska antidoping agencija predala je slučaj Sudu za sportsku arbitražu, koja je donela odluku da se Valijevoj zabrani takmičenje na četiri godine, uz brisanje rezultata i medalja koje je osvojila.

Rusiji je zato oduzeto zlato iz Pekinga, ali je najavljena žalba.

Svetska antidoping agencija (VADA) nastaviće da proučava dokaze u vezi sa ulogom tima umetničke klizačice Kamile Valijeve u slučaju kršenja antidoping pravila.