Sport

Aco Petrović o prokletstvu Hrvata: Greška je što smo sišli sa postolja

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, a kasnije selektor Hrvatske, govorio je o čuvenom potezu te selekcije 1995. godine i političkim okolnostima koje su dovele do toga
Aco Petrović o prokletstvu Hrvata: Greška je što smo sišli sa postolja© YouTube / screenshot / Коста Ђурђевић

Prošlo je blizu 30 godina od Evropskog prvenstva u košarci 1995. godine, kada je SR Jugoslavija na prvom takmičenju posle sankcija osvojila zlatnu medalju, a selekcija Hrvatske odlučila da napusti postolje posle osvajanja bronze.

Od tada traje "prokletstvo" Hrvata, koji nikada više nisu osvojili nijednu medalju, a o odluci da siđu s postolja govorio je i Aleksandar Aco Petrović.

Nekadašnji reprezentativac SFR Jugoslavije, inače brat pokojnog Dražena Petrovića, prisetio se pokušaja njihove selekcije da "bace ljagu" na titulu Jugoslavije nedugo nakon raspada SFRJ.

"To je uvek tema. Ja sam te 1995. godine bio trener reprezentacije Hrvatske, što je bila poslednja medalja i teče već 29 godina od kada nismo na postolju. To prvenstvo je imalo tri mega tima. Jedan je bila Srbija, druga Litvanija i treća Hrvatska. Mi smo u tom polufinalu izgubili od Litvanije i morali smo da igramo protiv Grčke, pa smo u jako teškoj utakmici došli smo do bronze, a sećam se i tog meča za zlato kad je birljirao Saša Đorđević sa 45 poena. Sećam se i našeg napuštanja podijuma...", kazao je Aco Petrović za N1.

Nakon što je kratko zastao, pružio je i odgovor na "večno pitanje".

"Da li je to proklestvo? Ne bih govorio o tome, ali da li je to bila greška - da. To je ako gledamo kroz prizmu 2024, ali ako se vratimo na 95. godinu, znamo kakva je bila situacija. Bio je neki telefonski most između dvorane u Atini i Zagreba, došao je mig da se napusti postolje, to se desilo i to je velika greška", rekao je Petrović.

image