Sport

UEFA odobrila meč Rusije i Srbije – Đoković na listi pozvanih za bratski derbi u Moskvi

Više nema prepreka za odigravanje bratskog derbija u Moskvi, a na tribinama bismo mogli da vidimo i jedno veliko ime
UEFA odobrila meč Rusije i Srbije – Đoković na listi pozvanih za bratski derbi u Moskvi© Bane T. Stojanovic/ATAImages

Evropska fudbalska unija (UEFA) ekspresno je odobrila prijateljsku utakmicu između Rusije i Srbije u Moskvi, potvrđeno je iz Fudbalskog saveza Rusije (RFU).

Fudbaleri Rusije i Srbije, dva "bratska" saveza, odigraće prijateljsku utakmicu 21. marta na "VTB areni" u Moskvi.

"Ova utakmica mora da bude održana kao što su postojale mnoge situacije u prethodne dve godine i više ničim nismo iznenađeni", rekao je generalni sekretar RFU Maksim Mitrofanov.

"Ne postoje zakonske opstrukcije koje bi mogle da spreče odigravanje meča."

Objasnio je i kako je tekao proces odlučivanja.

"Imali smo bilateralni dogovor potpisan od obe strane i potvrđen je od svetskih fudbalskih organa – Uefe i Fife. Ne postoje znaci da bi duel mogao da bude odložen. Činjenica da se utakmica protiv Srbije održava na ruskom tlu je veoma značajna."

Generalni sekretar RFU je istakao da nema potrebe praviti bilo kakvu famu oko predstojeće utakmice, s obzirom na to da je u pitanju susret dve reprezentacije koje su punopravne članice Uefe.

"Koliko mene sećanje služi, ovo je najbrže odobravanje od Uefe. Sa druge strane, zašto bi se bilo šta ispitivalo kada se dve članice Uefe obrate organizaciji i traže odigravanje meča na teritoriji zemlje koja je članica UEFA? Šta tu ima mnogo da se misli? Oni su se složili", zaključio je Mitrofanov.

Bilo je neizvesno hoće li svetska i evropska fudbalska organizacija dozvoliti gostovanje Srbije, ali je informaciju u decembru potvrdio predsednik Fudbalskog saveza Rusije, Aleksandar Djukov.

Biće to prvi duel Rusije protiv neke evropske selekcije posle dve godine.

Podsetimo, Svetska fudbalska federacija (FIFA) i Evropska fudbalska unija (UEFA) u februaru 2022. godine u zajedničkom saopštenju potvrdile su izbacivanje reprezentacije Rusije i tamošnjih klubova iz međunarodnih takmičenja.

Na tribinama "VTB arene" u Moskvi moglo bi da se nađe i jedno veoma poznato ime.

Naime, predsednik Teniskog saveza Rusije (RTF) Šamil Tarpiščev potvrdio je za agenciju "TAS" da je već poslao poziv najboljem teniseru svih vremena Novaku Đokoviću.

Đoković je veliki navijač Srbije i ne bi bilo iznenađenje ukoliko bi došao da bodri nacionalni tim protiv "zbornaje".

Utakmica između Rusije i Srbije na programu je 21. marta, a Novak ima mogućnost dolaska jer je u pitanju termin između dva američka mastersa – u Indijan Velsu (od 4. do 11. marta) i Majamiju (od 20. do 31. marta).

image