Sport

Svečano otvorene Igre budućnosti u Kazanju

Igre budućnosti, prvi veliki međunarodni turnir fidžitalnih sportova na svetu koji kombinuju fizička takmičenja u klasičnim sportovima i posebno priređenim digitalnim sportskim disciplinama za onlajn učesnike iz celog sveta, svečano su otvorene u Kazanju
Svečano otvorene Igre budućnosti u Kazanju© РИА Новости/Максим Богодвид

Spektakularnom ceremonijom u Kazanju, otvorene su Igre budućnosti.

Visokotehnološka i multimedijalna ceremonija, pružila je gledaocima jedinstvenu igru sa prostorom, svetlom i projekcijama.

Veštačka inteligencija je učestvovala u kreiranju ceremonije otvaranja, koja otkriva prognoze sveta u osam pravaca: gradovi i urbanizam, robotika, obrazovanje, medicina i biotehnologija, poljoprivreda i ekologija, istraživanje svemira, transport, energetika.

Učesnike i goste pozdravio je predsednik Rusije - Vladimir Putin.

"Rusija je bila i dalje jeste jedna od glavnih sportskih država sveta, zemlja velikih pobeda, rekorda i sportista. Igre budućnosti nemaju nikakve veze sa politikom, i u njima neće biti diskriminacije ili dvostrukih standarda - svi učesnici će biti ravnopravni. Istorija počinje upravo sada, ovde u Rusiji", rekao je Putin na otvaranju.

Pored predsednika Ruske federacije, sa njegove leve strane, bila je mlada umetnička klizačica Kamila Valijeva, koja je nedavno suspendovana na četiri godine odlukom Suda za sportsku arbitražu (CAS).

Prvi čovek Rusije na taj način je pokazao šta misli o odluci da se jednoj od najtalentovanijih sportistiskinja ove zemlje maltene uništi karijera.

Predstavnici Srbije na Igrama upisali prvu pobedu

Prvog dana takmičenja na Igrama budućnosti u Kazanju srpski predstavnici ostvarili su i prvu pobedu.

E-sport tim Partizan doneo je Srbiji prvi trijumf na Igrama budućnosti, pošto je na startu grupne faze savladao Fenikse iz Azerbejdžana ukupnim rezultatom 35:30.

Marko Čakarević, član e-sport tima Partizan, bio je zadovoljan nakon pobede, a govorio je i o utisku koji je stekao od dolaska u Rusiju.

"Grad je veoma lep. Sve tvrđave koje se u njemu nalaze su prelepe. Grad kao grad je veliki, a jedino što nama ne odgovara je vreme. Mi ne volimo kada ima mnogo snega. I temperatura je ovde ispod nule, ali grad je jedan od najlepših u kojima smo bili", rekao je Čakarević.

Igre budućnosti, prvi veliki međunarodni turnir fidžitalnih sportova na svetu koji kombinuju fizička takmičenja u klasičnim sportovima i posebno priređenim digitalnim sportskim disciplinama za onlajn učesnike iz celog sveta, održavaju se u Kazanju od 21. februara do 3. marta.

To je prvo međunarodno takmičenje u hibridnim disciplinama, a očekuje se da će na turniru učestvovati više od 260 međunarodnih timova i više od 2.000 učesnika iz celog sveta.

Od srpskih takmičara učestvuju članovi e-sport timova Crvene zvezde i Partizana.

image