Rusija

Igre budućnosti: Takmičenje koje može da promeni sportski svet

U Rusiji je počelo prvo međunarodno višesportsko takmičenje u hibridnim disciplinama, koje će omogućiti takmičarima iz raznih zemalja da odmere snage i na sportskom, i na digitalnom terenu
Igre budućnosti: Takmičenje koje može da promeni sportski svet

Igre budućnosti biće održane u Kazanju i Sočiju od 21. februara do 3. marta. Ovo je prvo međunarodno višesportsko takmičenje u hibridnim disciplinama. Svaki od njih kombinuje koncept "figitalnog" (fizičkog + digitalnog), odnosno kombinuje klasični sport i e-sport ili VR/AR tehnologiju.

Iako se takav turnir prvi put održava, manifestacija je već privukla pažnju javnosti a neki smatraju da ugržava "klasičan" sport jer omogućava iste uslove za sve učesnike.  

Šta je fidžital sport? 

Fidžital sport je spajanje sajber sportskih igra i njihovih analoga fizičkih sportova.

Ista ekipa prvo igra, recimo, sajber hokej, a posle toga izlazi na led. Druga ekipa igra sajber fudbal, a posle toga ide na fudbalski teren, u zavisnosti o kojoj podlozi je reč, može biti parket u dvorani za fudbal, gde se igra pet na pet, ili može biti trava.

Isto se dešava i kod najpopularnijih sportova koji imaju svoje sajber analogije. Sasvim jednostavno rečeno, to je spajanje sajber sportske realnosti i fizičke realnosti. Iste ekipe, isti sportisti, isti bodovi. 

Planirana je ukupno 21 disciplina, koja kombinuje klasični i digitalni sport. Očekuje se da će na ovom turniru učestvovati više od 260 međunarodnih timova i više od 2.000 učesnika iz celog sveta.

Zvanična ceremonija otvaranja počinje u 16:45 a na njoj će, osim predsednika Rusije Vladimira Putina, prisustvovati više od 20 visokih zvaničnika iz raznih zemalja.  

Na otvaranju će biti predstavljen visokotehnološki i multimedijalni program, tokom kojeg će se organizatori "igrati" sa gledaocima putem svetla, projekcija i dronova. U pripremi ceremonije otvaranja korišćena je i veštačka inteligencija koja će otkriti futurološke prognoze u osam oblasti budućeg sveta: gradovi i urbanizam, robotizacija, obrazovanje, medicina i biotehnologija, poljoprivreda i ekologija, istraživanje svemira, transport, energija.

Pritom sva takmičenja mogu da se prate uživo i potpuno besplatno na Jutjub kanalu Igara budućnosti. 

Kako protiču turniri? 

Turnir je podeljen u pet oblasti, koje se nazivaju "izazovi". Najveći nagradni fond dobio je izazov "Sport" (4,8 miliona dolara), koji će uključivati takmičenja u fidžital-fudbalu, fidžital-hokeju, fidžital-košarci, fidžital-borilačkim veštinama itd.

Sledeći je izazov "Strategija", sa nagradnim fondom od 2,65 miliona dolara. Igrači će se suočiti u fidžital-MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) disciplinama, koje će uključivati "Dota 2" i mobilnu igru "Mobile Legends: Bang Bang", kao i "Svet tenkova". 

Tehnološki izazov uključuje borbu robota, trke dronova, sportsko programiranje, simulator plesa, simulator ritma virtuelne realnosti. Nagradni fond – 1,25 miliona dolara.

Izazov "Taktika" je kombinacija fizičke taktičke igre u kojoj se koristi bezbedno lasersko oružje, laser tag i kompjuterske igre "Counter Strike 2", "Warface", kao i mobilnu igricu "Standoff 2". Nagradni fond iznosiće milion dolara.

U izazovu "Brzina" takmičari će se nadmetati u brzom prolaženju igara sa nagradnim fondom od 300.000 dolara.

Uzimajući u obzir raspored turnira, takmičenja u određenim disciplinama su počele već 19. februara. Prva takmičenja su održana u "Dota 2", u kome su učestovovale kineske ekipe LGD Gaming, Invictus Gaming, Xtreme Gaming, Azure Ray, kao i tri najjača tima Južne Amerike: beastcoast, Thunder Awaken i BOOM Esports. Nakon toga, u Kazanjskoj ledenoj areni održan je fidžital-hokej sa hokejašima iz Rusije, zemalja ZND i Baltika, kao i Severne Amerike.

Treba napomenuti da na Igrama Budućnosti Srbija takođe ima predstavnike. U okviru turnira biće organizovani jedan od najvećih društveno-odgovornih projekata za decu u sportu na svetu, "Fudbal za prijateljstvo – fidžital", u kome u desetoj sezoni postojanja Srbiju predstavlja omladinska škola FK "Crvena zvezda" kroz učešće mladog fudbalera Filipa Avramovića i trenera Marka Milića. 

Fidžital-sport menja sportski svet

Prve Igre budućnosti u Kazanju imaju izuzetan značaj ne samo za Rusiju, jer dokazuju da je Moskvu nemoguće izolovati, već i za sport generalno. Spoj klasičnog i e-sporta daje mogućnost da se razviju nove discipline koje će omogućiti jednake uslove učesnicima širom sveta. Fidžital sport podseća da je stari dobri "basket" 3h3 od uličnog sporta postao olimpijski, iako mnogi nisu verovali da je to moguće.

Igre budućnosti su dobar test za klasični sport, s obzirom da će u spoju klasičnog i e-sporta biti manje mogućnosti za politizaciju sporta i problema sa suđenjem. Ukoliko turnir protekne dobro, pružiće mogućnost da se razviju nove tehnologije, nove discipline, da se na fidžital-sceni pojave neki novi, mladi i perspektivni sportisti koji će moći da unesu nešto novo i svet sporta, kojem su očigledno potrebne promene. 

image