Sport

Kad je Jugoslavija "tukla" Brazil 8:4 - spektakl u Beogradu i čekanje dugo 88 godina

Naša reprezentacija, bilo Srbije ili Jugoslavije, nije savladala Brazil još od 1934. godine, a uoči novog duela na Svetskom prvenstvu u Kataru, vredi podsetiti se spektakularnog trijumfa u Beogradu kada je reprezentacija nekadašnje kraljevine do nogu "potukla" goste iz Južne Amerike
Kad je Jugoslavija "tukla" Brazil 8:4 - spektakl u Beogradu i čekanje dugo 88 godinaGetty © Central Press / Stringer

Fudbalska reprezentacija Srbije u četvrtak (20.00) napokon igra prvu utakmicu na Svetskom prvenstvu, pošto će odmeriti snage sa prvim favoritom turnira, selekcijom Brazila.

"Orlovi" nikada nisu pobedili Brazil otkako je Srbija postala samostalna država, a poslednji put su savladali "selesao" pre punih 88 godina. A trijumf 8:4 jedan je među najvećim u istoriji nekadašnje reprezentacije Jugoslavije.

Srbija je od Brazila izgubila 2:0 na Mundijalu u Rusiji 2018. godini, u prijateljskom meču 2014. pred turnir u Brazilu, takođe je trijumfovao "selesao". A selekcija Dragana Stojkovića Piksija pokušaće da postane prva ekipa našeg nacionalnog tima koja je savladala Brazil još od 1934. godine.

Bila je to prijateljska utakmica u Beogradu, kada je 3. juna 1934, selekcija Boška Simonovića ponizila Brazil ubedljivim trijumfom. Utakmica je igrana na stadionu nekadašnjeg Beogradskog sport kluba (BSK), pred oko 12.000 gledalaca.

Zapravo je Brazil poveo preko Leonidasa, a nakon golova Ivana Stevovića i Svetislava Glišovića, Leonidas je u 35. doneo izjednačenje. Brazil je čak poveo 3:2 preko Armandinja na početku drugog poluvremena, ali onda su se "plavi" razigrali.

Blagoje Marjanović Moša je izjednačio na 3:3, a ređali su se potom golovi Franja Petraka, Glišovića, Marjanovića, Aleksandra Tirnanića Tirketa i na kraju još jednom Marjanovića. Valdemar de Brito je iz penala u 85. minutu postavio rezultat na konačnih 8:4.

Protiv Brazila su igrali golman Čulić (Hajduk Split), Jozo Matošić (Hajduk), Ivan Belošević (Konkordija), Milorad Arsenijević (BSK), Ivan Stevović (BSK), Gustav Lehner (Slavija Osijek), Aleksandar Tirnanić (BSK), Đorđe Vujadinović (BSK), Blagoje Marjanović (BSK), Aleksandar Tomašević (BASK), Svetislav Glišović (BSK). Igrali su još Ivan Gajer i Franjo Petrak (obojica HAŠK).

Brazilci su u Beograd stigli vozom iz Zagreba, a bili su smešteni u hotelu "Palas". Nakon utakmice, u "Politici" je ispod naslova i rezultata velike pobede Jugoslavije pisao četvorostih:

"Odavno nam srca nisu
Zakucala silnije;
Samleli smo juče fino
Kafu iz Brazilije"

Karte za utakmicu protiv Brazila koštale su 60 dinara za mesto u loži, 40 za sedenje, a 20 dinara za stajanje. Recimo, dnevne novine "Politika" koštale su jedan dinar, zabeležila je arhiva upravo ovog lista.

Od tada, naša selekcija nikada više nije pobedila Brazil. Na Mundijalima je to bio slučaj samo jednom, u Montevidei 1930. godine. Tada je pobeda 2:1 šokirala čitavu Južnu Ameriku i bila zamajac za plasman u polufinale prvog Svetskog prvenstva.

Srbija više od 90 godina sanja nešto slično...

image