Sport

EU poručuje građanima da nastave sa štednjom gasa

Ukoliko Evropljani ili njihovi lideri ne budu spremni da smanje potrošnju fosilnih goriva, rezolucija Evropskog saveta dozvoljava da "dobrovoljne" mere štednje postanu obavezne
EU poručuje građanima da nastave sa štednjom gasaGetty © Christopher Furlong/Getty Images

Evropljani moraju da održe smanjenu potrošnju prirodnog gasa uvedenu nakon sankcija usmerenih na ruski energetski sektor, prema nacrtu predloga Evropskog saveta objavljenom u utorak.

U predlogu se navodi da nivo potražnje od najmanje 15 odsto ispod prosečne potražnje između aprila 2017. i marta 2022. treba da se održava na dobrovoljnoj osnovi još godinu dana, uprkos tvrdnji da je isto ili veće smanjenje u prethodnom periodu uspešno postiglo svoje ciljeve.

Iako Savet tvrdi da su smanjenjem potražnje doveli do diverzifikacije ponude, snižene i stabilizovane cene, i većih rezervi u skladištima, štednja se mora nastaviti još godinu dana, insistira se u preporuci, uz ocenu da bi dodatna korist bila pomeranje EU bliže cilju neto nultih emisija ugljenik-dioksida.

Ukoliko Evropljani ili njihovi lideri ne budu spremni da smanje potrošnju fosilnih goriva, rezolucija dozvoljava da "dobrovoljne" mere štednje postanu obavezne.

Brisel je nedavno potvrdio da petogodišnji sporazum o tranzitu gasa preko Ukrajine sa ruskim "Gaspromom" neće biti obnovljen kada istekne krajem marta.

Uprkos donošenju 13 paketa sankcija od 2022, u nastojanju da suzbije rusku ekonomiju kao odgovor na Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, EU je prošle godine potrošila skoro 30 milijardi evra na uvoz ruske nafte, naftnih derivata i prirodnog gasa.

Istovremeno, 15 odsto kompanija u Nemačkoj, tradicionalno najjačoj ekonomiji EU ali i najvećem potrošaču ruskog gasa, nalazi se u nevolji, saopšteno je iz konsultantske kuće "Alvarez i Marsal" ranije ovog meseca.

Mnogi analitičari za to krive visoke cene energije i predviđaju da najgore tek dolazi, s obzirom da se nazire kriza nekretnina, jer kompanije koje više ne mogu sebi da priušte da plate kancelarijski prostor, pored ostalih sekundarnih efekata, ne ispunjavaju platne obaveze.

image