Sport

Zaharova: Rusofobične aspiracije Letonije i Estonije, kažnjavaju sportiste zbog Igara budućnosti

Baltičke zemlje su spremne da deluju na svoju štetu i štetu svojih građana, zbog čega neće prezati za potezima koji će pokrenuti ozbiljne akcije, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: Rusofobične aspiracije Letonije i Estonije, kažnjavaju sportiste zbog Igara budućnosti© РИА Новости/Алексей Никольский

Letonija i Estonija zastrašuju svoje stanovništvo kažnjavanjem sportista zbog učešća na Igrama budućnosti u Kazanju, izjavila je portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je istakla da vlasti Baltičkih zemalja pod apsurdnim izgovorom koriste instrumente političkog pritiska da zastraše, pre svega, sopstveno stanovništvo.

"Baltičke zemlje su još jednom pokazale svoje rusofobične aspiracije. Spremne su da deluju na štetu sebe i svojih građana, želeći da nas priguše", istakla je ona.

Sportisti iz Letonije i Estonije suočavaju se sa kaznama jer su bili među 2.000 učesnika na Igrama budućnosti.

To je potvrdio i dvostruki olimpijski šampion u hokeju Aleksandar Koževnikov, koji je podržao odluku sportista da nastupe izneo im zanimljiv predlog.

"Kako se uopšte mogu komentarisati postupci ove neprijateljske države? Naravno, treba pohvaliti letonske sportiste za dolazak na Igre budućnosti, ali će sigurno biti posledica po njih. Mislim da treba da ostanu u našoj zemlji", rekao je Koževnikov.

Letonska federacija hokeja na ledu (LHF) je u februaru odlučila da suspenduje licence igračima za učešće na turniru.

Isto tako, Estonski savez hokeja na ledu poništio je licence svim svojim sportistima koji su dolazili u Kazanj na takmičenja.

Igre budućnosti, prvi veliki međunarodni turnir "fidžitalnih" sportova na svetu koji kombinuju fizička takmičenja u klasičnim sportovima i posebno priređenim digitalnim sportskim disciplinama za onlajn učesnike iz celog sveta, održavaju se od 21. februara do 3. marta.

image