Sport

Iranci pod pretnjom pevali himnu - morali da prekinu protest, navijači plakali

Fudbaleri Irana uoči utakmice protiv Velsa su ovog puta pevali nacionalnu himnu, nakon glasnog protesta protiv islamskih vlasti u toj zemlji
Iranci pod pretnjom pevali himnu - morali da prekinu protest, navijači plakaliGetty © Richard Heathcote

Mnogo je priča bilo od početka Svetskog prvenstva o protestima reprezentacija koje su želele da njihovi kapiteni nose kapitenske trake "Jedna ljubav", sa simbolom podrške LGBT populaciji. Ali iako su odustali nakon pretnji FIFA da će biti kažnjeni u slučaju njihovog nošenja, ipak su reprezentativci Irana bili ti koji su podneli daleko najveći rizik svojim protestom.

Oni su pred prvi meč protiv Engleske odbili da pevaju nacionalnu himnu, kao znak protesta zbog političkih dešavanja u toj zemlji. Ipak, pred novi susret, protiv Velsa, igrači su pevali himnu Irana, dok su navijači sa tribina zviždali.

Iranci su javno istakli da su nezadovoljni nedostatkom prava za žene u svojoj zemlji, što se smatra izuzetno hrabarim potezom obzirom da je uperen protiv islamskih vlasti. Odbijanjem da pevaju himnu na utakmici protiv Engleske dodatno su pružili podršku ženama u svojoj zemlji usred protesta koji već dugo traju. Ipak, pred meč protiv Velsa su promenili odluku.

Novinar Mahjar Tusi je podelio video snimak igrača Irana koji pevaju himnu, navodeći da su igrači to učinili zbog pretnji koje su dobili iz domovine. No, dok su igrači tokom emotivnog intoniranja himne pevali, navijači Irana su na tribinama zviždali himni i plakali. Pogledajte kako je to izgledalo:

image