Sport

Na današnji dan pre 33 godine, Zvezda je postala šampion Evrope

Na današnji dan pre tačno 33 godine, fudbaleri Crvene zvezde ostvarili su istorijski uspeh osvajanjem titule prvaka Evrope

Crveno-beli su 29. maja 1991. godine, na stadionu Sveti Nikola u Bariju, u finalu tadašnjeg Kupa šampiona savladali Olimpik iz Marselja - posle regularnog dela bilo je 0:0, ali je Zvezda dobila na penale 5:3.

Posle 120 minuta igre, gde je trener Ljupko Petrović na opšte iznenađenje postavio defanzivnu taktiku, Zvezda je bila bolja u penal seriji, a presudio je odbranjeni penal kapitena Stevana Stojanovića čuvenom Francuzu Manuelu Amorosu.

Za Zvezdu su precizni bili Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Miodrag Belodedić, Siniša Mihajlović i na kraju Darko Pančev.

Zvezda je do finala eliminisala Grashopers (1:1, 4:1), Glazgov Rendžers (3:0, 1:1), Dinamo iz Drezdena (3:0, 2:1) i minhenski Bajern (2:1, 2:2).

Šampionski pehar Zvezdi su doneli: Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević (Stošić), Binić.

Zbog povrede je izostao Duško Radinović, a na klupi su bili još Milić Jovanović, Ivica Momčilović, Rade Tošić i Vladan Lukić.

Kasnije, 8. decembra iste godine, Zvezda je u Tokiju savladala Kolo Kolo 3:0 i postala prvak sveta osvajanjem Interkontinentalnog kupa.

image