Sport

Suarezova kletva živi - Gana i posle 12 godina ima traume od penala

Iako je prošlo više od cele decenije otkako je Luis Suarez rukama sprečio Ganu da se plasira u polufinale Mundijala, Urugvajci i u 2022. godini muče afričku selekciju koja baš protiv njih ne uspeva da zatrese mrežu iz penala
Suarezova kletva živi - Gana i posle 12 godina ima traume od penalaGetty © Michael Steele

Prokletstvo Luisa Suareza i dalje traje! Prošlo je 12 godina, ali izgleda da u podsvesti fudbalera iz Gane i dalje živi dramatična situacija sa Svetskog prvenstva 2010. godine.

Ni više od decenije kasnije, fudbaleri Gane nisu uspeli da iskoriste presudan penal u meču Mundijala protiv Urugvaja, što je sve odmah podsetilo na "golmanski" potez slavnog napadača.

Gana je u poslednje kolo grupne faze Svetskog prvenstva u Kataru ušla sa tri boda i potrebom da protiv Urugvaja stigne do bar nerešenog rezultata, ne bi li se plasirali u osminu finala.

Ipak, neverovatno prvo poluvreme te utakmice pokazalo je da Gana ni 12 godina kasnije nije prebolela prethodni poraz od Urugvaja. Andre Aju je loše šutirao iz penala u 21. minutu pri rezultatu 0:0, a već desetak minuta kasnije na semaforu je stajalo 2:0 za južnoameričku selekciju.

Potpuno se "raspala" Gana, kao začarana sećanjima na utakmicu iz Johanesburga u Južnoj Africi, 2010. godine. Bilo je to četvrtfinale Mundijala i obe selekcije su sebe mogle da "vide" u polufinalu.

Rezultat je bio 1:1 kada je u 120. minutu, poslednjem minutu drugog produžetka, Gana imala neverovatnu priliku za gol. Ipak, iako je golman Fernando Muslera bio savladan, Luis Suarez nije - sjajni napadač je uradio ono što je morao da bi spasio svoj tim.

Podigao je ruke i poput golmana odbio udarac, zbog čega je dobio crveni karton. Asamoa Đan je potom promašio jedanaesterac vredan polufinala Svetskog prvenstva, a potom tokom penal-serije su Džon Mensa i Dominik Adija promašili svoje udarce sa 11 metara i omogućili Urugvaju plasman među najbolja četiri tima sveta.

Od tada je finiš utakmice protiv Urugvaja očito ušao u podsvest svih navijača i fudbalera Gane, pošto neverovatnu priliku za istorijski uspeh nisu uspeli da ponove. Umesto da postanu prva afrička selekcija u polufinalu Mundijala ikada, ispali su i tada i ponovo se "zamrzli" protiv istog rivala 12 godina kasnije.

Aju je mlitavo izveo penal, a desetak minuta kasnije, Luis Suarez je bio asistent za drugi pogodak Dearaskaete. Neke stvari kao da su suđene...

Standings provided by Sofascore

image