Sport

RT Balkan vodič: Sve što treba da znate o Evropskom prvenstvu u Nemačkoj

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj na programu je od 14. juna do 14. jula, uz učešće reprezentacije Srbije prvi put posle četvrt veka. "Orlovi" su izborili plasman u kvalifikacijama, čime su, posle dva Svetska šampionata, došli do trećeg velikog takmičenja, ovoga puta pod vođstvom Dragana Stojkovića Piksija. Rusije neće biti jer je pod sankcijama Uefe zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini. Evo šta sve treba da znate od predstojećem Evropskom prvenstvu
RT Balkan vodič: Sve što treba da znate o Evropskom prvenstvu u Nemačkoj© Sven Hoppe/picture alliance/Contributor

Evropska fudbalska unija (UEFA) dodelila je domaćinstvo 17. šampionata "starog kontinenta" Nemačkoj, selekciji koja je tri puta u istoriji podizala trofej Henrija Delonea.

Na takmičenju učestvuje 24 tima, od kojih je 20 stiglo kroz kvalifikacije, uz domaćina Nemačku, dok su tri tima stigla iz plej-ofa.

Nacionalne selekcije podeljene su u šest grupa po četiri ekipe, u osminu finala plasiraće se po dve najbolje iz svake grupe, kao i četiri najbolje trećeplasirane.

Čak 10 gradova biće domaćini utakmica. U Berlinu, Kelnu, Dortmundu, Dizeldorfu, Frankfurtu, Gelzenkirhenu, Hamburgu, Lajpcigu, Minhenu i Štutgartu biće odigran čak 51 meč, kroz 22 takmičarska dana.

Turnir u Nemačkoj biće jedan od najujednačenijih u poslednjih nekoliko decenija, nekoliko je favorita za osvajanje titule, a takmičiće se čak devet prethodnih osvajača – Češka Republika, Danska, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Portugalija, Slovačka i Španija.

Za maskotu takmičenja, u čijoj organizaciji učestvuje više od 16.000 volontera, izabran je Albert, medved odeven u plavu sportsku opremu.

Srbija

Fudbalska reprezentacija Srbije vraća se na evropsku scenu posle više od 20 godina pauze. Poslednji put naš tim je na Evropskom prvenstvu igrao 2000. godine, gde je, još pod imenom Jugoslavija, završio učešće u četvrtfinalu porazom od domaćina Holandije (6:1).

Usledio je sušni period, barem što se tiče nastupa na "starom kontinentu", dok su za to vreme naši momci igrali na četiri Svetska šampionata (2006, 2010, 2018. i 2022. godine).

Izabranici selektora Dragana Stojkovića Piksija izborili su direktan plasman, pošto su u kvalifikacijama završili kao drugi u grupi G, iza prvoplasirane Mađarske.

"Orlovi" su imali 14 bodova, četiri manje od Mađara, a tri više od Crne Gore. Ispod su ostali još Litvanija i Bugarska.

Voljom žreba, Srbija je smeštena u grupu C sa Engleskom, Slovenijom i Danskom.

Turnir otvaramo 16. juna protiv "gordog albiona" (21.00, Gelzenkirhen), potom sledi okršaj sa Slovencima 20. juna (15.00, Minhen), a onda i pet dana kasnije (25. jun) zatvaramo grupnu fazu protiv Danske (21.00, Minhen).

Rekorderi

Spomenuli smo da su Nemci ovo takmičenje osvajali tri puta, čime na večnoj rang-listi, dele prvu poziciju sa Španijom. Međutim, "panceri" imaju najveći broj učešća do sada, više od bilo koje druge nacije – čak 12 puta!

Predstojeće Evropsko prvenstvo biće istorijsko i zbog nekoliko individualnih primera.

Kristijano Ronaldo postaće prvi fudbaler u istoriji koji će čak šest puta učestvovati na Euru. Luka Modrić i Pepe će upisati peti nastup, a portugalski defanzivac oboriće još jedan rekord i postati najstariji učesnik kontinentalnog šampionata.

Do sada je to bio mađarski golman Gabor Kiralj, koji je imao 40 godina i 86 dana kada je zaigrao na Euru 2016. godine u Francuskoj, dok Pepe, na dan objavljivanja ovog teksta, ima 41 godinu, šest meseci i šest dana.

Procenjuje se da će finale uživo u Berlinu, na "Olimpijskom stadionu", pratiti više od 71.000 navijača.

Sve je spremno za početak fudbalske groznice!

image