Sport

Nikad otvoreniji Mundijal - 32 reprezentacije, a niko nema tri pobede

Zanimljiv podatak je isplivao na površinu po završetku grupne faze Svetskog prvenstva u Kataru, koji pokazuje koliko su timovi na ovom turniru ujednačeniji nego inače
Nikad otvoreniji Mundijal - 32 reprezentacije, a niko nema tri pobedeGetty © Clive Brunskill

Završeno je takmičenje po grupama na Svetskom prvenstvu. Srbija nije uspela da se ni ovog puta domogne nokaut faze takmičenja, ali turnir u Kataru se po još jednom aspektu pokazao kao istorijski.

Na poslednjem Mundijalu na kom će učestvuju 32 reprezentacije, prvi put u istoriji se desilo da nijedna od selekcija ne zabeleži sve tri pobede u grupnoj fazi.

Po dve najbolje ekipe iz svake od osam grupa izborile su plasman u osminu finala, koja počinje već u subotu, ali nijedna od njih nije uspela da se tog dela takmičenja domogne sa savršenim učinkom.

Otkad se Mundijalu igraju sa 32 selekcije, od 1998. godine, uvek se dešavalo da makar jedna ekipa u grupi zabeleži sve tri pobede. Priliku da to učine u petak imali su Brazil i Portugal, koji su startovali sa dve pobede, ali su jedni izgubili od Kameruna, a drugi od Južne Koreje.

Prethodno je i Francuska izgubila od Tunisa nakon dve startne pobede, pa ni oni nisu uspeli da sačuvaju perfektan skor. Inače, pet ekipa je još uvek bez poraza u Kataru - to su Holandija, Engleska, Maroko, Hrvatska i SAD.

image