Sport

Srbiju čeka veliki pad na FIFA listi - otkrivene sve kalkulacije

Zvanična FIFA rang lista neće biti objavljena dok se ne završi Svetsko prvenstvo u Kataru, ali već sada su "orlovi" projektovani da zabeleže pad od devet pozicija
Srbiju čeka veliki pad na FIFA listi - otkrivene sve kalkulacijeGetty © Francois Nel

Fudbalska reprezentacija Srbije zabeležila je loš rezultat na Svetskom prvenstvu u Kataru, pošto je takmičenje okončala na poslednjem mestu u grupi G, sa samo jednim osvojenim bodom i osam primljenih golova.

"Orlovi" su u odlučujućem meču izgubili od Švajcarske 3:2, nakon čega je postalo jasno da su turnir završili na 29. mestu od 32 selekcije. Zbog toga, selekciju Dragana Stojkovića očekuje veliki pad na FIFA rang listi.

Srbija je pred početak turnira bila na 21. mestu na FIFA rang listi, usled odličnih rezultata u Ligi nacija i plasmana u "A" diviziju tog takmičenja. Ipak, tri slaba rezultata u Kataru doneće za sada pad za čak devet pozicija, na 30. mesto rang liste.

Nova, zvanična FIFA rang lista neće biti objavljena pre kraja Mundijala, ali je zbog poznatog načina na koji se obavljaju kalkulacije moguće videti kako bi ta lista izgledala nakon završene grupne faze takmičenja.

Tako je Srbija ostala bez 37.15 bodova, pa će sa 30. pozicije gledati u leđa Ukrajini, Australiji, Velsu i Tunisu. Od rivala Srbije u Kataru, Brazil je trenutno projektovan da ostane na prvoj poziciji, Švajcarska je "skočila" četiri mesta i sada je na 11. poziciji, dok je Kamerun 33. tim sveta, ali nakon velikog uspona od čak deset mesta.

image