Sport

RT Balkan analiza: Koliko će se Đoković oporavljati posle operacije?

Odmah po objavljivanju informacije da se Novak Đoković povlači sa Rolan Garosa, njegove navijače zanimalo je koliko će mu biti potrebno vremena da se oporavi i da li će biti spreman za najvažnije takmičenje ove sezone – Olimpijske igre u Parizu. Srpski as je u međuvremenu operisan, ali prema rečima stručnjaka za RT Balkan, prognoze nisu tako negativne kao što se u početku činilo
RT Balkan analiza: Koliko će se Đoković oporavljati posle operacije?Getty © Tim Clayton - Corbis / Contributor

Italijanski mediji preneli su da je Đoković tokom jutra podvrgnut operaciji, kako bi sanirao nastalu rupturu, posle čega je krenulo sa licitiranjem o vremenu potrebnom za oporavak.

On se povredio tokom meča četvrtog kola Rolan Garosa protiv Fransiska Serundola, kada se početkom drugog seta okliznuo i napravio nezgodan pokret.

Novak je tada pogoršao stanje kolena koje ga je, prema sopstvenom priznanju, mučilo prethodnih sedmica, ali je uspeo da izdrži i herojskim naporima dođe do trijumfa.

Međutim, oštećenje je bilo preveliko, a magentna rezonanca pokazala je rupturu u središnjem delu meniskusa, zbog čega je branilac titule i osvajač 24 grend slema bio primoran da se povuče.

Mediji su pisali da će gotovo izvesno propustiti Vimbldon i da mu je glavni cilj da bude spreman za Olimpijske igre krajem jula.

Doktor Milan Ilić, koji je lekar košarkaškog kluba Partizan i ima dugogodišnju praksu fizikalne terapije, istakao je u razgovoru za RT Balkan da bi, u slučaju da stanje nije previše komplikovano, Đoković mogao da se već sledeće sedmice vrati na teren.

Ilić navodi da je nekoliko faktora koji bi mogli da utiču na oporavak, a pre svega "oblik" povrede, odnosno da li je došlo do potpunog pucanja ili delimične rupture meniskusa. Takođe, važno je i da li je ruptura vertikalna ili horizontalna.

"Oporavak nije komplikovan. Pošto je već odrađena operacija, sama rehabilitacija posle artroskopije je brza i efikasna", rekao je Ilić za RT Balkan.

Iako u medicinskoj literaturi piše da je period oporavka mesec dana, praksa je pokazala da se sportisti vraćaju dosta brže.

"Optimalno vreme je dve do tri nedelje posle operacije. On ima dobar tim ljudi oko sebe i siguran sam da će ga brzo vratiti na teren."

Dao je i primer koji će obradovati sve Đokovićeve navijače.

"Fudbaler Valerij Božinov, koji je igrao za Partizan, od takve povrede se kod mene oporavio za sedam dana, a posle 10 je igrao u utakmici Serije A", naveo je Ilić.

I ne samo to, koliko god da su prognoze bile negativne, može se desiti da bude spreman i za Vimbldon koji počinje 1. jula.

"Moguće je, sve zavisi šta doktori nađu unutar kolena. Ako je samo povreda meniskusa, oporavak ide brzo", zaključio je Ilić.

Koliko Novaku znači nastup za Srbiju u prestonici Francuske jasno oslikava i činjenica da je odlučio da ide protiv sopstvenih principa.

Više puta je u prošlosti naglašavao da ne voli operacije i samo jednom je bio primoran na takav zahvat, bilo je to 2017. godine kada je imao velikih problema sa desnim laktom.

Vimbldon je na programu od 1. do 14. jula, dok Olimpijske igre počinju desetak dana kasnije, tačnije 26. jula.

Đoković će zbog povrede ostati bez prvog mesta na ATP rang-listi, koje će od ponedeljka zauzeti Janik Siner.

image