Sport

Kurtijeva propaganda: Predaću nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu samo ako Beograd ispuni obaveze

Premijer privremenih prištinskih institucija je u velikom intervjuu za Si-En-En optužio Beograd da krši sporazum
Kurtijeva propaganda: Predaću nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu samo ako Beograd ispuni obaveze© Erkin Keci/Anadolu

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je izjavio da je spreman da preda nacrt statuta Zajednice srpskih opština Ustavnom sudu jedino u slučaju da Beograd ispuni svoj deo preuzetih obaveza, prenosi "Koha".

Kurti je u intervjuu za Si-En-En podsetio na sporazum iz 2013. godine na čijoj primeni, kako je rekao, Srbija insistira, ali koji je, kako tvrdi, "sama prekršila".

"Zajednica je predstavljena u dva od 39 sporazuma koje su moji prethodnici sklopili sa Beogradom. Dogovori postoje, ne poričem njihovo postojanje. Međutim, sporazum iz 2013. potpisan između Tačija i Dačića ima 15 tačaka, od kojih je šest u vezi sa Zajednicom. Najomiljenijim sporazumom Srbije zahteva se da mi poštujemo i sprovodimo 6 od 15 tačaka. Beograd je 2022. godine naredio severu da se zvaničnici povuku iz kosovskog sistema. Ne možete tražiti od mene da primenim 40 odsto sporazuma kada ste sami prekršili 60 odsto", rekao je Kurti.

Podsećamo da je povlačenju Srba iz institucija prethodila odluka Prištine da suspenduje Nenada Đurića koji je bio direktor Regionalne direkcije policije Sever jer je odbio da svojim sunarodnicima izdaje opomene pošto na vozilima imaju KM registarske oznake.

Predstavnici Srba na KiM su tada poručili da će ova odluka da bude na snazi dok Priština ne počne da poštuje sporazume i pravo, dok ne povuče odluku o registarskim tablicama i formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa Prvim briselskim sporazumom i svim drugim sporazumima koji su po ovom pitanju zaključeni u okviru dijaloga

Kurti je, govoreći o nacrtu statuta ZSO koji je predložio izaslanik EU Miroslav Lajčak, naglasio da nacrt treba uputiti Venecijanskoj komisiji, a da je on izneo svoj predlog.

"Lajčak i drugi evropski komesari iznose svoj nacrt Venecijanskoj komisiji. Moj dokument ću poslati Ustavnom sudu. Ako se Vučić složio sa osnovnim sporazumom, zašto da ja ne prihvatim. Ali ako se izdvoji Zajednica, to neću prihvatiti. Mi smo u pravu, a pritisak bi trebalo da bude na Beogradu", izjavio je Kurti dodajući da je nacrt koji mu je dat "non pejper".

image