Sport

Peleu je sve gore - hemoterapija ne deluje, živeće u bolnici do kraja života

Neponovljivi Brazilac prebačen je na palijativnu negu, saopštili su mediji iz Brazila
Peleu je sve gore - hemoterapija ne deluje, živeće u bolnici do kraja životaGetty © Richard Heathcote

Legendarni brazilski fudbaler Pele (82) premešten je na palijativnu negu, gde mu se ublažavaju bolovi i olakšava inače otežano disanje, javlja brazilski "Folja de Sao Paulo".

Lekari su odlučili da prekinu sa lečenjem hemoterapijom, pošto Peleovo telo više ne reaguje na nju, ističe brazilski medij.

Palijativna nega primenjuje se kod pacijenata koji boluju od neizlečivih bolesti, koje značajno skraćuju životni vek. Cilj palijativne nege je umanjiti bol i neugodne simptome bolesti sve do prirodne smrti obolelog. Najčešće se koristi upravo kod obolelih od karcinoma, kao što je slučaj sa Peleom.

To praktično znači da će Pele živeti u bolnici do kraja života, imajući u vidu da ni hemoterapija više ne može da pomogne oko njegove bolesti. Podsetimo, brazilski "ESPN" objavio je u sredu da je Pele nenajavljen došao u bolnicu gde je odmah i primljen. Lekari su navodno utvrdili generalno nateknuće, vodu u plućima, pa čak i slabljenje srca.

Pisalo se tada da je u bolnicu stigao u rastrojenom stanju, iako je Peleova ćerka objavila poruku kojom je rekla da ta pisanja nisu istinita i da je njen otac bio na redovnoj kontroli.

Peleu je prošle godine odstranjen tumor na debelom crevu, ali su metastaze utvrđene u drugom delovima tela. Pele se smatra za jednog od najvećih fudbalera u istoriji. Tokom prebogate igračke karijere osvojio je tri titule prvaka sveta u dresu Brazila, po čemu je i dalje jedinstven u istoriji fudbala.

image