Sport

"Gardijan": 500 srpskih huligana će napasti Engleze, ali nemačka policija nema podatke o tome

Još četiri dana ostala su do početka Evropskog prvenstva u Nemačkoj, a šest do prve utakmice reprezentacije Srbije protiv Engleske, 16. juna u Gelzenkirhenu
"Gardijan": 500 srpskih huligana će napasti Engleze, ali nemačka policija nema podatke o tomeGetty © DeFodi Images / Contributor

Uoči duela Srbije i Engleske, britanski "Gardijan" pod oznakom "ekskluzivno" donosi informaciju da se oko "500 srpskih huligana očekuje da targetiraju navijače Engleske uoči prve utakmice na Evropskom prvenstvu", iako ni nemačka policija za takve navode ne poseduje konkretne dokaze.

Naime, "Gardijan" navodi da će oko 40.000 engleskih navijača putovati u Nemačku zbog te utakmice, dok se srpskih navijača očekuje između 5.000 i 8.000. Ističe se da je UEFA ovu utakmicu proglasila za meč "visokog rizika" nakon konsultacija sa nemačkom, srpskom i britanskom policijom.

Peter Bot, čelnik policije u Gelzenkirhenu, rekao je da će njihov izazov biti da presretnu grupu srpskih navijača pre nego što dođe do sukoba sa engleskim navijačima u ovom gradu na zapadu Nemačke.

Ipak, "Gardijan" navodi Botove reči da nemačka policija "nema konkretne obaveštajne podatke, konkretne informacije", ali veruju da će "400 do 500 srpskih huligana koji traže nasilje otputovati u Nemačku, ali mi to ne znamo tačno, pa je to naš problem u ovom trenutku".

"Gardijan" navodi i da su organizatori Evropskog prvenstva navodno zabrinuti zbog "rizika terorističkog napada ili pokušaja Rusije da podstakne nasilje", iako nikakve konkretne informacije ni za tako nešto ne postoje u nemačkoj policiji.

"Naravno, postoji teroristička pretnja u celoj Evropi i širom Nemačke i za predstojeći turnir, ali mi nemamo konkretne obaveštajne podatke, konkretne informacije, tako da je to potencijalna pretnja od terora. Teroristi žele da izazovu strah. Poručujemo svim našim gostima, ne dozvolite da se to dogodi. Uživajte u boravku u Nemačkoj, a nemačke vlasti su dobro pripremljene", rekao je Peter Bot, čelnik policije Gelzenkirhena.

image