Sport

Putin, pivo i srpski huligani: Zašto ostrvska štampa paniči uoči meča Srbija – Engleska?

Šta to muči medije u kolevci huliganizma, kako štampa poistovećuje srpske navijače sa Ivanom Bogdanovom i kakve veze sa utakmicom Srbije i Engleske ima Vladimir Putin?
Putin, pivo i srpski huligani: Zašto ostrvska štampa paniči uoči meča Srbija – Engleska?© BSR Agency / Contributor

Fudbalske reprezentacije Srbije i Engleske otvoriće takmičenje u grupi C Evropskog prvenstva utakmicom u nedelju uveče, a nemačke vlasti ocenile su da je to "meč visokog rizika".

Lokalna policija u Gelzenkirhenu jasno je stavila do znanja da bi utakmica mogla da predstavlja bezbednosnu pretnju, naglašavajući da postoji mogućnost da 500 srpskih huligana bude među nekoliko hiljada navijača Srbije koliko se očekuje da će ih biti.

"Vlasti su tu utakmicu od početka ocenile kao visoko rizičnu", rekao je za "Bi-Bi-Si sport" Andreas Šer, generalni direktor Eura 2024.

"Ali to se odnosilo i na uspostavljanje preventivnih mera u Gelzenkirhenu, kako bi policija preduzela sve radnje prilikom ocene meča kao visokorizičnog. Srbija neko vreme nije igrala na evropskim prvenstvima, tako da je bilo nekih nepoznanica, recimo, kako će reagovati dve navijačke grupe? To je otvoreno pitanje."

Zbog toga su mediji na Ostrvu brže-bolje požurili sa tekstovima o tome da će srpski huligani izazvati nerede u ovom rudarskom gradu.

Prvo je "Gardijan" ekskluzivno saznao da bi 500 srpskih huligana moglo da napadne navijače Engleske uoči prve utakmice na Evropskom prvenstvu, bez obzira na to što nemačka policija nije dobila nikakve zvanične podatke.

Potom je i iz organizacije potvrđeno da ne postoji bojazan od eventualnih sukoba.

"Mi kao organizatori nismo toliko zabrinuti jer naši podaci ne pokazuju da postoji veliki rizik od sukoba, ali naravno, postoji potencijal da situacija može da eskalira ako ne vodimo računa", istakao je Šer.

Ni to nije bilo dovoljno da se zaustave mediji u kojoj je huliganizam i nastao. Navodno su u strahu od najgorih fudbalskih nereda još od onih sa Evropskog prvenstva 2016. godine.

Prisetimo se, tada su se engleski i ruski navijači sukobili u Marselju, policija je morala da upotrebljava suzavac i vodene topove, a više desetina navijača je povređeno i uhapšeno.

Gotovo svaki britanski portal u koloni koju predvodi "Miror", podseća na ozloglašene navijačke grupe u Srbiji, nasumično ističući "grobare" i "hed hantere" (lovce na glave).

Kakve veze ima Putin sa utakmicom Srbije i Engleske?

Dodaju da se Srbija nesumnjivo suočava sa problemima po pitanju ponašanja navijača poslednjih sezona. Na primer, proruski nastrojenim huliganizmom, krajnje desničarskim političkim grupama, ultranacionalizmom i organizovanim kriminalom.

Poseban osvrt svaki od njih ima na navodnu podršku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i odnos prema "ruskoj braći".

Čvrstog su stava da baš oni navijači koji su učestvovali u masovnim tučama u Francuskoj pre osam godina podržavaju Putina i da u tome imaju veliku podršku iz Srbije.

Srpski navijači u više navrata skandirali su u znak podrške specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, a Crvena zvezda je zadržala sponzorski ugovor sa ruskim energetskim gigantom "Gaspromom".

Ističu i da je Srbija u martu pristala da igra sa Rusijom u prijateljskom meču, što je čini prvom evropskom zemljom koja je to učinila otkako su Evropska fudbalska unija (UEFA) i Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) suspendovale rusku reprezentaciju iz međunarodnih takmičenja.

I odnos Srba prema Englezima je jedna od tema kojom su se bavili tamošnji mediji. Naši navijači često su kritikovali učešće Velike Britanije u NATO bombardovanju Beograda 1999. godine, a spominje se i nedavni sukob u Beogradu pre utakmice Lige šampiona između Zvezde i Mančester sitija.

U decembru prošle godine iz redova "građana" su potvrdili da sarađuju sa policijom u Beogradu posle izveštaja da su neki od njihovih pristalica napadnuti pre duela u elitnom fudbalskom takmičenju.

"Metro" je preneo i navodnu izjavu jednog huligana plasiravši je u formi pretnje.

"Na terenu ćete verovatno pobediti, ali van terena to i nije takmičenje", rekao je navodno neimenovani srpski navijač.

"Ne bojimo se nikoga. Naučili smo sve što znamo od Italijana i Engleza, ali oni nisu dovoljno jaki da se suprotstave jakim Srbima."

"Telegraf" je otišao i korak dalje, navodeći da su navijačke grupe u Srbiji optuživane da su kriminalne grupe odgovorne za brutalna ubistva, otmice, silovanja, pa čak i pokušaje atentata na visoke državne zvaničnike, uključujući i predsednika Aleksandra Vučića.

Podsećanje na Ivana Bogdanova

Gotovo da ne postoji tekst pred okršaj Srbije i Engleske u kojem izdvojeni segment ne pripada ozloglašenom Ivanu Bogdanovu, huliganu poznatom pod nadimkom "grozni" ili "zver iz Đenove".

Bogdanov je jedan od najodgovornijih za prekid kvalifikacione utakmice između Italije i Srbije 2012. godine u Đenovi.

Bio je među navijačima koji su napali timski autobus u koji je potom ušao i, prema nezvaničnim informacijama, sukobio se sa tadašnjim golmanom Vladimirom Stojkovićem. Bogdanov je bio nezadovoljan jer je Stojković prešao iz Crvene zvezde, kluba za koji navija, u "večitog" rivala Partizana.

Potom je viđen kako preskače zaštitnu ogradu na stadionu "Luiđi Feraris", što je dovelo do otkazivanja utakmice i potom suspenzije našeg tima.

"Često viđen da pokazuje svoje mišićave ruke i grudi iscrtane tetovažama, zbog njegovog terora su mečevi otkazivani i njegov tim je odbijao da igra", stoji u tekstu "Metroa".

Podsećaju na njegovo prisustvo na utakmici između Černomoreca i Zvezde u kvalifikacijama za Ligu Evrope, u kojoj je policija imala problema da obuzda gostujuće pristalice, ali i još jedne koja je bila prekinuta.

U pitanju je, nažalost, čuveni meč Srbije i Albanije na stadionu "JNA", iznad kojeg se na dronu pojavila zastava "Velike Albanije".

Nju je skinuo igrač Stefan Mitrović, ali britanskoj štampi nije promaklo da je Bogdanov bio na tribinama i na toj utakmici.

Zabranjeno pivo maksimalne jačine

Nemačke vlasti, u strahu od potencijalnih sukoba srpskih i engleskih navijača, zabranile su korišćenje piva sa maksimalnom koncentracijom alkohola pre i tokom utakmice u Gelzenkirhenu.

"Miror" piše da su Nemci u strahu da bi srpski huligani mogli da napadnu engleske navijače koji će verovatno biti pod dejstvom alkohola, zbog čega je pivo zabranjeno.

Umesto popularnog "Bitburger premium" piva, koje ima 4,8 procenata alkohola, navijači će na stadionu moći da kupuju samo pića koja su upola slabija, kao i radlere sa citrusnim ukusima. Takođe, jednoj osobi biće dozvoljeno da kupi samo po dve pinte.

Portparol policije u Gelzenkirhenu Stefan Knip otkrio je za "San" kako se organi reda pripremaju za događaj.

"Samo utakmica Engleske će imati pivo male jačine. Na ostalim utakmicama na ovom stadionu biće dozvoljeno pivo sa 4,8 procenata alkohola", naveo je Knip.

Iz njegove izjave može se jasno protumačiti da je odluka doneta zbog engleskih, a ne srpskih navijača.

"Bitburger", poznati nemački brend, proizvodi i dve "lajt" varijante, koje imaju 2,8, odnosno 2,5 odsto alkohola.

Konzumiranje alkohola zabranjeno je i na glavnom gradskom trgu u Gelzenkirhenu.

Utakmica između Srbije i Engleske na programu je u nedelju od 21 sat u Gelzenkirhenu, ali dok je čitavoj fudbalskoj Evropi baš to u fokusu – fudbal, izgleda da je ostrvskim medijima mnogo važnije nešto drugo – nešto čemu nema mesta u sportu.

image