Sport

Švajcarska potpuno nadigrala Mađarsku i zakoračila ka nokaut fazi

Ekipa Murata Jakina potpuno nadigrala protivnika i po ko zna koji put dokazala da obožava da igra na velikim turnirima
Švajcarska potpuno nadigrala Mađarsku i zakoračila ka nokaut faziGetty © Hesham Elsherif/NurPhoto/Contributor

Fudbaleri Švajcarske savladali su Mađarsku u drugoj utakmici grupe A Evropskog prvenstva u Nemačkoj i odmah zakoračili ka nokaut fazi.

Švajcarci su u Kelnu potpuno nadigrali nemoćne Mađare i trijumfovali rezultatom 3:1 (2:0).

Švajcarska je pre tri godine ostvarila najveći uspeh plasmanom u četvrtfinale Eura i deluje da bi sada mogli da napadnu sličan rezultat.

Posle ubedljive pobede Nemačke nad Škotskom od 5:1 na otvaranju šampionata, Švajcarska je upisala prve bodove i sada ih ima tri, koliko i "panceri".

Škoti i Mađari su ostali na "nuli" posle prvog kola.

Selektor Murat Jakin je za prvu utakmicu na ovogodišnjem šampionatu priredio malo iznenađenje i u špic napada stavio Kvadva Duu, koji je debitovao za nacionalni tim pre nekoliko dana, iako ima 27 godina.

Dua mu je to vratio već u 12. minutu, kada je pobegao odbrani rivala i rutinski iskoristio asistenciju Mihela Ebišera.

Pomoćni sudija je podigao zastavicu, morao je da reaguje VAR i poluautomatski ofsajd je pokazao da je švajcarski napadač bio u dozvoljenoj poziciji.

Taj pogodak kao da je vezao noge Mađarima – igrači u crvenim dresovima su potpuno dominirali, nešto kasnije je Vargas propustio zicer za 2:0, ali je na "Rajn Neker stadionu" postojao samo jedan tim.

To se Švajcarskoj isplatilo u samom finišu prvog poluvremena, kada je Ebišer, nakon asistencije, upisao i pogodak. Posle dugog napada, lopta je došla do Ebišera na nekih 20 metara od gola, on se neometan namestio i sjajno pogodio donji desni ugao.

Tim rezultatom otišlo se na odmor, a i u nastavku su Švajcarci bili ti koji su prvi pripretili.

Konačno se Mađarska propudila nakon sat vremena igre u Kelnu, a umnogome je doprinela promena u načinu igre. Ekipa selektora Marka Rosija krenula je mnogo češće da ubacuje loptu u kazneni prostor sa boka, što im se isplatilo u 66. minutu.

Sa desne strane centrirao je Salaj, a na drugoj stativi napadač Barnabas Varga bio najviši u skoku i smanjio na 2:1, čime se iskupio za promašaj iz još izglednije situacije dva minuta ranije.

Dobili smo utakmicu, krenuo je i pritisak ekipe u beloj opremi, ali nije bio više velikih prilika.

Švajcarska se odbranila, a na kraju i kaznila jednu od brojnih grešaka odbrane rivala i preko rezerviste Brila Emboloa, koji je pogodio za 3:1, potvrdila važan trijumf.

Standings provided by Sofascore
image