Sport

Albaniji istorija, Italiji bodovi: "Azuri" uspešno počeli odbranu titule

Utakmica odigrana u Dortmundu imaće značaj i za istorijske knjige kontinentalnih šampionata
Albaniji istorija, Italiji bodovi: "Azuri" uspešno počeli odbranu tituleGetty © Hesham Elsherif/Anadolu/Contributor

Fudbalska reprezentacija Italije uspešno je započela odbranu evropskog trona, pobedom nad Albanijom u prvom kolu grupe B.

"Azuri" su savladali Albance na startu Evropskog prvenstva posle preokreta, rezultatom 2:1 (2:1).

Ekipa koju predvodi Lučano Spaleti tako se pridružila Španijim, koja je prethodno deklasirala Hrvatsku (3:0), te je veoma blizu plasmana u osminu finala.

A nije dobro počelo po evropskog šampiona, štaviše, počelo je šokantno – golom u prvom napadu.

Federiko Dimarko je loše izveo aut, lopta je došla do Nedima Bajramija, koji je iz neposredne blizine zakucao u bliži ugao gola nemoćnog Đanluiđija Donarume.

Bajrami je zatresao mrežu rivala posle samo 23 sekunde i postavio rekord za najbrži pogodak u istoriji evropskih šampionata.

Na stadionu Borusije je oko 50.000 navijača u crvenom slavilo, ostatak fudbalskog sveta ostao u šoku, ali su se Italijani brzo oporavili.

Već u 16. minutu na semaforu je pisalo 2:1 za branioca titule, nakon brzih golova i nokauta.

Prvo je Alesandro Bastoni iskoristio sjajan centaršut Lorenca Pelegrinija i glavom smestio loptu u gol, da bi nekoliko napada kasnije preokret doneo Nikolo Barela.

Vezista Intera izuzetno je reagovao posle jednog odbitka i iz voleja pogodio uz levu stativu.

Golman Tomas Strakoša je mogao samo pogledom da isprati taj udarac, ali je u nastavku prvog poluvremena bio najzaslužniji što je njegov tim otišao samo sa jednim golom zaostatka.

Zaustavio je Davidea Fratezija u situaciji "1 na 1", a potom imao još nekoliko dobrih intervencija.

Italija je i u nastavku susreta kontrolisala dešavanja na terenu, samo što je u drugih 45 minuta bilo mnogo manje uzbuđenja.

Najbolju priliku propustio je Đanluka Skamaka, Albanci nisu uspeli da probiju odbrambeni bedem rivala i pognutih glava su napustili stadion.

"Azuri" su upisali prve bodove, dobili treću utakmicu u četvrtom meču protiv Albanije i krenuli u odbranu trona.

Italija će u drugom kolu igrati protiv Španije 20. juna od 21 čas u Gelzenkirhenu, dok će Albanija dan ranije igrati protiv Hrvatske od 15 časova u Hamburgu.

Standings provided by Sofascore
image