Sport

S verom u Mitra protiv Engleza

Fudbaleri Srbije posle 24 godine igraju meč na Evropskom prvenstvu. "Orlovi" u Gelzenkirhenu izlaze na megdan zahuktaloj Engleskoj, a glavna uzdanica selektora Stojkovića biće najbolji napadač u istoriji nacionalnog tima - Aleksandar Mitrović
S verom u Mitra protiv EnglezaGetty © Mike Egerton/PA Images

Najbolji strelac srpske reprezentacije ima mnogo motiva da baš protiv Engleske na startu Evropskog prvenstva zablista i ne dozvoli da posle prvog meča na turniru sve srpske lađe budu potpljene.

Nekadašnji napadač Partizana i Anderlehta, koji fudbalski hleb trenutno zarađuje u Saudijskoj Arabiji, proveo je osam godina na Ostrvu, gde je izrastao u rasnog napadača, jednog od najboljih u ligama petice.

Zato je mnoge i začudila odluka da prošlog leta napusti London i Premijer ligu i preseli se u, za mnoge, neozbiljnu ligu kakva je saudijska.

Međutim, Mitrović posle godinu dana u El Hilalu izgleda mnogo svežije i spremnije nego što je to bio slučaj dok je nosio dresove Njukasla i Fulama na Ostrvu, što je i sam potvrdio.

"Kada igrate mnogo godina u najjačoj ligi na svetu, postanete mentalno i fizički iscrpljeni. Jedna godina u Engleskoj je kao dve ili tri u nekoj drugoj ligi", rekao je Mitrović za engleske medije.

Mitrogol će ove jeseni napuniti 30 godina i moglo bi se reći da je u zrelim igračkim godinama, naročito kada su u pitanju napadači.

A najbolji strelac u istoriji nacionalnog tima, sa 58 golova u 91 odigranoj utakmici, to je pokazao i na terenu u poslednjih godinu dana.

Sa El Hilalom je osvojio tri trofeja - šampionat, Kup kralja i Superkup, postigavši 40 golova u 43 nastupa za tim iz Rijada.

Srbin je u potpunosti zasenio sve zvezde koje su prošlog leta krenule trbuhom za saudijskim milionima, naročito saigrača Nejmara i jednog od najboljih igrača u istoriji fudbala - Kristijana Ronalda.

U istom periodu, Mitar je nastavio da trese mreže i u dresu sa nacionalnim grbom, pa se tako šest puta upisao u listu strelaca, pet puta u kvalifikacijamam za Euro, jednom u prijateljskom duelu (tri gola Litvaniji, dva Crnoj Gori i jedan Švedskoj).

O tome koliko je Mitrović značajan za igru Srbije govorio je i selektor Engleza Garet Sautgejt, koji je naglasio da je napadač Srbije izuzetno opasan u vazdušnim duelima i da od njega preti najveća opasnost po gol Džordana Pikforda.

Osim želje da se dokaže pred svojim, ali i engleskim navijačima, Mitar ima i dodatni motiv.

Upravo je promašen odlučujući jedanaesterac srpskog golgetera onemogućio "orlove" da se plasiraju na prethodno Evropsko prvenstvo, pošto je Škotska u baražu bila bolja posle penal-serije.

Ipak, sve je to zaboravljeno - Srbija je posle 24 godine među evropskom elitom, a Mitrović će imati još jednu priliku da pokaže da na pragu četvrte decenije ima dovoljno i snage i umeća i iskustva da bude jedan od najboljih strelaca na turniru.

S verom u Mitra, napred Srbija!

image