Sport

Gruzija ispisala istoriju, ali je supertalentovani Guler doneo bodove Turskoj

Fudbaleri Gruzije odigrali su prvi meč u istoriji na Evropskim šampionatima, postigli i prvi pogodak na velikim turnirima, ali je pobedu Turskoj od 3:1 doneo supertalentovani fudbaler Real Madrida - Arda Guler
Gruzija ispisala istoriju, ali je supertalentovani Guler doneo bodove TurskojGetty © Joris Verwijst/BSR Agency

Imena protivnika nisu bila atraktivna, ali je meč odigran na "Signal Iduna parku" u Dortmundu zadovoljio sve kriterijume fudbalskih sladokusaca.

Gruzija je prvi put u istoriji igrala jedan meč na Evropskom prvenstvu, ali su iskustvo i kvalitet presudili da do bodova, prvih u Grupi F, dođe selekcija Turske.

Mnogo toga lepog videli smo ovog kišnog popodneva u Dortmundu, ali uvertira nije bila previše pozitivna.

Navijači dve selekcije potukli su se sat vremena pre početka meča, ali su veći incidenti sprečeni pravovremenom intervencijom nemačke policije.

A na terenu - spektakl!

Turska je bolje otvorila meč i već u 10. minutu Ajhan pogađa stativu protivničkog gola.

Igrao se 25. minut kada je Muldur sjajnim volejom doneo prednost svom timu.

Samo dva minuta kasnije, Turska je postigla još jedan pogodak, koji je poništen zbog milimetarskog ofsajda u kom se našao strelac Jildiz.

Gruzini kao da su tek tada počeli da igraju - i imali su šta da pokažu.

Istorija je ispisana u 32. minutu, kada je Mikautadze iskoristio dodavanje Kočorašvilija i provukao loptu ispod turskog golmana.

U nastavku je bilo za nijansu mirnije, ali obe ekipe su napadale i želele da dođu do sva tri boda.

A onda, još jedan spektakularan pogodak postiže 19-godišnji Arda Guler, fudbaler madridskog Reala.

Udarac unutrašnjim delom levog stopala završio je u gornjem desnom uglu gola Gruzije i, ispostaviće se, Turska je došla do trijumfa.

Ipak, moglo je da bude i drugačije, da je Kočorašvili u 70. minutu bio precizniji, ali je njegov udarac završio na prečki turskog gola.

Mogli su Gruzini do pogotka i u sudijskoj nadoknadi, ali je Mikautadze propustio priliku da postane heroj nacije, a potom je Turska imala sreće, pošto je protivnik pogodio stativu.

U poslednjim sekundama meča, Turska je iz kontranapada overila pobedu, a Akturkoglu je ubacio loptu u praznu mrežu Gruzina.

Turska je osvojila tri boda, a Gruzija pokazala da je sasvim zasluženo zauzela mesto na Evropskom prvenstvu.

U drugoj utakmici Grupe F od 21 čas sastaju se Portugalija i Češka, čime će biti okončana prva runda takmičenja na Euru u Nemačkoj.

Kretanje rezultata sa meča u Dortmundu mogli ste da pratite u blogu uživo.

image