Sport

"Orlovi" u gradu koji EURO ne zanima: RT Balkan u Augzburgu – "Gori" samo kad Turska pobedi

Fudbalska reprezentacija Srbije smeštena je u Augzburgu, gradu udaljenom 70 kilometara od Minhena, prestonice Bavarije u kojoj će u četvrtak odigrati drugu utakmicu na Euru
"Orlovi" u gradu koji EURO ne zanima: RT Balkan u Augzburgu – "Gori" samo kad Turska pobedi© RT Balkan / Nebojša Marković

Od reportera RT Balkan Nebojše Markovića sa Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Augzburg je jedan od najstarijih gradova u Nemačkoj, osnovali su ga Rimljani još pre nove ere, ali danas je to mesto u kojem se i kao neko iz Srbije osetite bar donekle na poznatom terenu.

Razlog je taj što Augzburg odaje utisak nekog mesta u Vojvodini – makar dok ne čujete lokalce u razgovoru. Izgledom, arhitekturom i veličinom podseća na Novi Sad. Sa oko 300.000 stanovnika u samom gradu, jasno je poređenje.

Uz to, i Augzburg, kao i Novi Sad, nalazi se u "zaleđini" daleko većeg grada, pošto je slične udaljenosti od Minhena kao "srpska Atina" od Beograda.

Dodajte na to da u njemu sve teče mirno i bez gužve, da su i ljudi i saobraćaj poprilično tihi, i lako je prepoznati taj vojvođanski stil života "ma samo pooolako". Bitna razlika u odnosu na pomenuti Novi Sad su noći tokom kojih se ama baš ništa ne dešava.

Užurbanosti na ulicama ovog studentskog grada nema, tek poneki klinac nosi dres reprezentacije Nemačke i teško je osetiti uzbuđenje za Evropskim prvenstvom koje postoji u gradovima domaćinima.

Izvesni mladić Matijas kaže da ne prati fudbal, dok njegov prijatelj Maks zna da je Nemačka "tukla" Škotsku 5:1, ali malo šta više od toga.

Jedino oduševljenje Eurom pronašli smo u jednom lokalu na čijem ulazu su okačene sve zastave učesnika turnira.

Odmah smo primetili da je zastava Srbije zapravo bez grba, pa nije isključeno da je za ovu priliku iskorišćena zastava Rusije.

"Nisam to primetila. Ne znam, verovatno nismo mogli da nađemo zastavu Srbije sa grbom, nadam se da vam ne smeta", ljubazno govori kelnerica u lokalu upitana o ovom detalju.

Fudbaleri Srbije smešteni su u luksuzni hotel "Maksimilijan", koji se nalazi u centru Augzburga.

U ovom starom jezgru centra grada i nema šta mnogo da se vidi – lepe i očuvane zgrade, uredni trotoari, i jedna česma u srcu ulice. Ipak, ništa epohalno zbog čega bi prosečan srpski turista u Bavariji "zapucao" u pravcu Augzburga.

Ako je lokacija hotela po nečemu dobra, to je da su fudbaleri Srbije izolovani od značajnijih dešavanja i imaju svoj mir pred meč sa Slovenijom u Minhenu (četvrtak, 15.00 časova).

Osim kad na Euru pobedu zabeleži Turska – tada i usporeni Augzburg počne da "grmi" od sirena automobila turskih doseljenika koji sa zastavama u centru grada i po nekoliko sati slave. Tada Augzburg više zaliči na Beograd kad srpski sportisti naprave neki veliki uspeh.

Ko zna, možda i "orlovi" baš iz Augzburga krenu po jedan takav.

image